Limitirana verzija

Uživo iz Španjolske: Bljesak.info na prezentaciji sportskog Yarisa GRMN ograničenog na samo 600 komada

Odmah da kažemo svim eventualnim hejterima koji će reći – ma, tko će kupiti nabrijani Yaris – model je limitiran i već unaprijed rasprodan!
AutoMoto / Flash | 19. 01. 2018. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutros smo na stazi ParcMotor pored Barcelone isprobali specijalni model Toyote Yaris, sportski i limitirani GRMN, kojim Toyota slavi povratak u WRC prvenstvo. Ovo je veliki korak za Yaris, ali sigurno još veći za samu Toyotu, jer je očito da japanski proizvođač želi povratiti u međuvremenu zatureni sportski imidž koji je početkom devedesetih bio na maksimumu, a što se WRC prvenstva tiče zaustavljen još s Corollom 1999. godine.

Odmah da kažemo svim eventualnim hejterima koji će reći – ma, tko će kupiti nabrijani Yaris – model je limitiran i već unaprijed rasprodan! Planirano je samo 400 komada za europsko tržište i još 200 za japansko – i to je to! Pitate se zašto? Pa, zato jer je cilj Toyote da pokaže što se može kad se hoće, pa je tako maleni Yaris skriven iza prilično nezgrapne oznake GRMN zapravo malena raketa po uzoru na nekadašnje džepne  GTI modele otprije dvadeset i nešto godina.

GRMN je skraćenica od Gazoo Racing Tuned By Meister of Nurburgring, od čega bi zapravo već na spomen imena trebale otpadati obrve s čela. Na papiru to znači i 1,8 litarski Toyotin motor, koji je obogaćen mehaničkim kompresorom i kojem je pridodat šestbrzinski mjenjač sa sportski skraćenim prijenosima. U praksi to znači snagu od 212 KS i uz to 250 Nm okretnog momenta što u ovako kompaktnom, da ne kažemo sitnom automobilu znači – wooom, lansiranje!

Foto: Bljesak.info / Yaris GRMN juri stazom 

U Yarisu GRMN ubrzavamo od 0 do 100 km/h za samo 6,3 sekunde, a mali metak na kraju može dosegnuti i 230 km/h maksimalne brzine. Pri tom se sretni kupci zapravo neće odreći previše toga u svakodnevnoj upotrebi, iako unutrašnjost krase odlična sportska sjedala, ostatak interijera je i dalje civiliziran, uz svu opremu kakvu imaju najopremljenije varijante ovog vozila, pa će sigurno Yaris GRMN u rukama vlasnika predstavljati u isto vrijeme i hitro prebacivanje od kuće do posla, kao i usputno prepadanje jačih i naoko bržih automobila!

Što se same testne vožnje tiča, nju smo obavili na stazi  Parcmotor Castelloli koja se po izgledu može lako zamijeniti za vrstu Gran Turismo staze. Sa izazovnim krivinama, promjenama visine, četiri lijeva i sedam desnih zavoja čini se odličnom za testiranje novog Yarisa GRMN koji razvija nevjerojatnih 212 konjskih snaga. Na stazi  smještenoj nekih pedesetak kilometara od Barcelone, koja je doslovce usječena u brežuljkasti dio Katalonije i koja nudi mogućnosti idealnog podešavanja raznih sportskih i offroad vozila. Ovo što je nas zapalo je kombinacija ravnih dijelova i okuka, uz izmjenu uspona i padova ceste, te je kao takva ova staza simulirala sve situacije u kojima ovako spremljen Yaris ima biti ludo zabavna sportska jurilica. I s kojom smo se načas vratili u zlatno doba „malih raketa na kotačima“, kada su gradski „grand turismo“ automobili bili mokri san svih onih koji su htjeli maksimalan sportski ugođaj po još uvijek pristupačnoj cijeni.

Toyota dakle, ovim Yarisom i simbolično, ali i faktički, slavi ulazak na velika vrata u WRC prvenstvo – gdje je u sezoni 2017 Toyota Gazoo Racing odnio dvije pobjede – na relijima u Finskoj i Švedskoj. Ponešto gena iz tog automobila svakako smo našli i u ovom prigodnom Yarisu GRMN.

Kopirati
Drag cursor here to close