Olakšice

BiH zaostaje: Može li država pomoći struji na cestama?

Broj ekološki prihvatljivih registriranih vozila u Europskoj uniji u 2020. godini je preko 2 milijuna ili 12,6% od ukupnog voznog parka.
AutoMoto / Flash | 02. 06. 2021. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina znatno zaostaje u elektromobilnosti u odnosu na regiju, a posebno u odnosu na Europsku uniju, objavio je portal Akta navodeći kako u BiH imamo registrirano 41 električno vozilo i 890 registriranih vozila na hibridni pogon.

To je tri puta manje registriranih ekološki prihvatljivih vozila - svega 4 posto.

145 električnih punionica

Bosna i Hercegovina, usprkos mnogim zakonskim preprekama, već ima 145 električnih punionica (konektora) za električna vozila, od čega je 40-tak potpuno javnih, dok su ostale poluprivatnog karaktera i pretežno se nalaze u trgovačkim centrima, na parkinzima hotela i sl.

Broj ekološki prihvatljivih registriranih vozila u Europskoj uniji u 2020. godini je preko 2 milijuna ili 12,6% od ukupnog voznog parka.

Instalirano je oko 225.000 javnih električnih punionica i njihov broj rapidno raste iz dana u dan.

"Da bismo imali više eko-vozila na terenu, nadležni organi trebaju kreirati povoljan poslovni ambijent, počevši od potpunog ukidanja carine na električne automobile, koja trenutno iznosi 5%, te smanjenja carina za hibridna vozila sa 15% na 5%. Većina zemalja u okruženju uopće nema carinu na električna vozila, dok je u prosjeku visina carine za vozila koja nemaju preferencijal iz Europske unije oko 5%", rekao je Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH.

Potpuno ukinuti porez

Nadležne institucije u entitetima i kantonima, dodaje, trebale bi potpuno ukinuti porez na imovinu za električna, a prepoloviti za hibridna vozila kako bi potakle vozače da razmišljaju o ekološki prihvatljivim vozilima.

"Samo u protekle tri godine kroz naplatu naknade za okoliš FBiH je naplatila blizu 33,5 milijuna KM od građana tijekom registracije vozila. Dio navedenih sredstava, točnije 70% se vraća kantonima, međutim ni jedan Kanton u FBiH, izuzev tuzlanskog, nije uradio ništa konkretno s ciljem smanjenja zagađenja koje dolazi iz prijevoza. Iz ovog proračuna bi se mogle i trebale izdvajati stimulacije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila", ističe Muratović.

Susjedi izdvajaju sredstva

Fond za zaštitu okoliša FBiH je do sada podržao nekoliko projekata u kojima je subvencionirao promociju elektromobilnosti.

"Nadamo se da će nadležne institucije u BiH slijediti primjer susjeda, te stimulirati nabavku ekološki prihvatljivih vozila, pojednostaviti procedure za instalaciju punionica, ukinuti carine na električna vozila i smanjiti carinu na 5% za hibride", dodaje Muratović.

Sve susjedne države izdvajaju znatna sredstva za podršku pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, naročito za vozila sa električnim pogonom. Srbija tako daje poticaje do 5.000 €, Hrvatska subvencionira iznos jednak PDV-u, dok Slovenija izdvaja i do 8.500 € subvencije po kupljenom električnom vozilu, navodi Akta.

Kopirati
Drag cursor here to close