ima se može se

Uvoz automobila u BiH gotovo udvostručen

AutoMoto / Flash | 26. 01. 2017. u 14:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvoz novih automobila u BiH prošle godine zabilježio je iznenađujući procvat, jer je uvezeno 10.961 vozilo, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2015. godinu, kada su uvezena 5.672 četvorotočkaša.

To pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, s tim što je uvoz polovnih automobila prošle godine opao u odnosu na prethodnu. Naime, prošle godine uvezena su 56.873 polovna vozila, dok je godinu ranije uvezeno 59.449 korištenih auta. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg je većina autosalona u BiH zabilježila rast prodaje novih automobila u prošloj godini.

Belgin Arnautović, marketing stručnjak i glasnogovornik u "Porsche BH" Sarajevo, rekao je da je potražnja za novim vozilima u porastu.

"Tržište se oporavlja u odnosu na 2015. godinu. Zabilježen je rast od 27 posto. Više od 40 posto prodatih vozila u BiH već godinama dolazi iz koncerna VW. Iako vozila VW grupacije nisu najjeftinija na tržištu, u konačnici zamjene staro za novo, jesu najbolja investicija za krajnjeg kupca", rekao je Arnautović.

Kao jedan od razloga za rast tržišta novih automobila, on navodi uvoz vozila sumnjivog kvaliteta s potencija-lom manipuliranja, pa se kupci sve češće odlučuju na kupovinu novih vozila.

"Povoljnija zakonska regulativa za uvoz polovnih vozila, koja od sada propisuje EU 4 normu u odnosu na prethodnu EU 3 normu, utječe na rast tržišta novih automobila", dodao je Arnautović.

Alen Uštović, voditelj prodaje u firmi "Blok" Sarajevo, koja je ovlašteni koncesionar za "Peugeot" u BiH, kaže da je kod njih prodaja novih auta u prošloj godini u odnosu na ranije tri godine povećana za 70 posto. Marko Trstenjak, menadžer za "Citroenova" auta u BiH, kazao je da su u prošloj godini prodali 476 novih automobila.

"Mi smo zadovoljni rastom prodaje, koja je veća od 10 posto u odnosu na 2015. godinu, kada smo prodali 421 vozilo. Pretpostavljam da je to zbog raznih akcija koje smo imali na različite modele", rekao je Trstenjak. Prodaja novih "Mazdinih" automobila u BiH takođe je u porastu, a razlog za to je sklopljen ugovor firme "Metago" s "Mazdom".

"Bilježimo rast prodaje 'Mazdinih' automobila u odnosu na prošlu, odnosno pretprošlu godinu. Suština je u tome da smo sklopili ugovor s proizvođačem i da ne idemo više preko posrednika", priopćili su iz banjalučkog auto--salona "Metago". Haris Muratović, predsjednik Udruženja uvoznika novih automobila pri Gospodarskoj komori FBiH, kaže da je povećana prodaja novih vozila zbog pogodnosti koje kupci imaju u odnosu na kupovinu korištenih.

"Povećan uvoz novih automobila znači da ih je neko naručio. To su kupci kojima je isplativije da kupe nov auto, jer korišteni automobili moraju ispunjavati EURO 4 standard", smatra Muratović.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je želja za novim automobilima prisutna jer se tehnologija u automobilskoj industriji razvija.

"Naš narod ima potrebu da se tržišno dokazuje, pogotovo vlasnici kompanija. Sa druge strane, prodavači novih automobila su postali vrlo fleksibilni po pitanju prihvaćanja prethodnog modela koji će oni prodati, pa se onda mnogo lakše kupci odlučuju da kupe nov auto", kazao je Pavlović.

On ističe da postoji trend smanjivanja cijene novih automobila.

"Povoljne cijene, potreba da ljudi pokažu da su uspješni u svom društvu, ali i štednja koja nije prevelika za neke veće projekte opredjeljuju ljude da kupe nove automobile", zaključio je Pavlović, prenose Nezavisne novine.. 

Kopirati
Drag cursor here to close