Zastupnički dom

Usvojen prijedlog: Hitna i vatrogasci imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

AutoMoto / Flash | 31. 05. 2017. u 15:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom parlamenta BiH u srijdu je u Sarajevu usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojim se zakonski regulira da vozila hitne pomoći i vatrogasne službe imaju prednost u odnosu na vozilima pod pratnjom.

Ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio je zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

Zastupnici nisu usvojili Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđaju mogućnost restrukturiranja banaka i formiranje fonda za restrukturiranje, piše Srna.

Danas je obustavljena procedura za Arnautov Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, kojim je bilo predloženo da organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja zastupnika i izaslanika, budu novčano kažnjeni od 150 do 500 KM.

Zastupnički dom usvojio je izvještaje za 2016. godinu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH te Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH, kao izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Ka znanju su primljeni dopisi šest institucija BiH, ministarstava inozemnih poslova, komunikacija i transporta te odbrane BiH, Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Uprave za neizravno oporezivanje i Regulacione agencije za radijsku i nuklearnu sigurnost BiH, čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim "mišljenjem sa rezervom" i "mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta".

Zastupnici su usvojili Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji BHRT za 2015. godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a u 2016. godini, dok programski planovi BHRT-a za 2017. godinu nisu dobili podršku parlamentaraca.

K znanju su primljene informacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji zaključaka Parlamentarne skupštine BiH i Pravobranilaštva BiH o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.

Usvojen je zaključak da Savjet ministara sačini informaciju u vezi s arbitražnim postupcima.

Na prijedlog Momčila Novakovića iz NDP-a odgođeno je izjašnjavanje Zastupničkog doma o davanju suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe.

Zbog nedovoljne većine glasova iz Republike Srpske, na usuglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma upućeno je davanje suglasnosti za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i znanstvenoj suradnji između VIjeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije te Protokola o suradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske.

Zastupnici su dali suglasnost za otkazivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu /žene/ broj 45 iz 1935. godine.

Zastupnici SNSD-a bili su prisutni, ali nisu glasali o točkama dnevnog reda.

Za 14. lipnja planirano je održavanje dvije sjednice Zastupničkog doma - tematska o stanju u pravosuđu BiH s naglaskom na borbi protiv korupcije, nakon koje bi trebalo da bude održana redovna sjednica ovog doma.

Kopirati
Drag cursor here to close