Budite oprezni

Usporeno prometovanje na cestama zbog snijega i odrona kamenja

Oprez je nužan i zbog učestalih odrona kamenja i zemlje na cesti Mostar- Jablanica- Sarajevo.
AutoMoto / Flash | 03. 02. 2018. u 09:03 Bljesak.info
Kopirati

Nove sniježne padaline koje su tijekom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile prometovanje, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdvajamo magistralne ceste Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać- Bosanski Novi i Bihać-Velika Kladuša. Iz BiHAMK-a apeliraju na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na cestama. Upozoravaju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik. Napominju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autocesti A-1 preticajnom trakom prometuje se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Mole vozače da na ovoj dionici autoceste voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim prometovanja i na magistralnoj cesti M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim cestama R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom prometuje se na magistralnoj cesti M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida, navodi se iz BiHAMK-a.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić na snazi je zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 7,5 tona. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Kopirati