Vanjsko pranje, prvi korak...

Uređivanje automobila nakon zime: Kako vam mogu pomoći stare novine?

Popravite oštećenja nastala uslijed udaraca sitnih kamenčića pomoću olovke za uklanjanje ogrebotina
AutoMoto / Flash | 17. 04. 2021. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadajmo se da je upravo prošla i posljednja ciklona sa snijegom te da nas u sljedećim tjednima čekaju topliji i sunčaniji dani. Što, nakon svega, odnosno nakon zime, učiniti s automobilom. Vanjsko pranje je prvi korak, operite cijelu karoseriju, a i podvozje – da skinete blato i sol. Prije samog ulaza u autopraonicu (posebice automatsku) preporuka je dobro vodom isprati vozilo kako biste skinuli sve nečistoće s karoserije i tako izbjegli oštećenja laka ili boje u autopraonici. U nastavku donosimo preporuke DEKRA-e, njemačke stručne organizacije.

Popravite oštećenja nastala uslijed udaraca sitnih kamenčića pomoću olovke za uklanjanje ogrebotina, kako biste spriječili pogoršanje štete. Brtvljenje laka čvrstim voskom pruža dodatni sloj zaštite od korozivnih ostataka insekata i kisele kiše. Ako primijetite da brisači vjetrobranskog stakla počinju stvarati zvukove trljanja ili ostavljaju tragove iza sebe, vrijeme je da ih zamijenite. Tvrdoglavu nečistoću s unutarnje i vanjske strane vjetrobranskog stakla možete ukloniti sredstvom za čišćenje stakla. To također pomaže u sprječavanju odsjaja svjetla automobila koji dolaze, što ponekad može ozbiljno narušiti vaš vid i sigurnost, piše RevijaHAK.

Također možete učiniti nešto u vezi s vlažnim tepisima i podnicom. Osušite prostirke odvojeno, temeljito provjetravajte automobil ostavljajući vrata širom otvorena, a novine stavite na vlažna područja i ostavite preko noći. One će upiti vlagu.

Sada su na redu vrata i prtljažnik. Očistite rubove i uglove, a zatim nanesite malo maziva na brave vrata i malu količinu odgovarajućeg proizvoda za njegu na gumenu brtvu oko vrata.

Ne zaboravite izvaditi sav zimski pribor – četku, lance za snijeg i slično – iz automobila kako ne biste povećali potrošnju goriva tijekom ljeta. Kao dio vaše mini rutine za njegu, ne zaboravite nadopuniti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla ljetnim sredstvom. Također, provjerite razinu ulja i tlak u gumama te dolijte/napumpajte prema potrebi. Prepustite stručnjacima sav posao na tehničkim komponentama – posebno dijelovima koji se odnose na sigurnost, poput kočnica. Kako biste osigurali pristojnu kvalitetu zraka u unutrašnjosti, često je dobra zamjena unutarnjeg filtra i provjera klima uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close