Nema više!

Umjetna inteligencija otkriva korištenje mobitela u vožnji

U australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales uvedene su "pametne" kamere za nadzor prometa koje u suradnji s umjetnom inteligencijom mogu otkriti prekršitelje.
AutoMoto / Flash | 02. 12. 2019. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australska savezna država Novi Južni Wales s početkom prosinca aktivirala je novi program nadzora tamošnjih prometnica koji koristi fiksne i mobilne kamere za snimanje vozača koji se u vožnji ilegalno koriste mobitelima. Cilj ove akcije je smanjiti broj nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela, bilo za pričanje ili tipkanje poruka.

Državne vlasti vozačima žele "utjerati strah u kosti" promidžbenom kampanjom i najavama kako ih se može snimiti "bilo kad i bilo gdje" – po danu ili noći, i u svim vremenskim uvjetima, i bez ikakvog upozorenja da se na nekoj cesti nalazi ovakva kamera. Za snimanje unutrašnjosti vozila koriste se napredne HD kamere usmjerene primarno na prednja sjedala u vozilima, javlja Bug.

Kamere su postavljene uz cestu i snimaju fotografije svih vozila koje kraj njih prolaze. Snimke se tada procesiraju pomoću umjetne inteligencije koja na njima pokušava detektirati situacije u kojima se vozači koriste mobilnim telefonom. Sve fotografije koje AI sustav označi kao potencijalni dokaz prekršaja potom se šalju na dodatni pregled ljudskim kontrolorima.

Ako i oni potvrde da se vozač koristio mobitelom na nepropisan način, prekršitelju stiže i kazna od 344 australska dolara (ili 457 dolara ako je riječ o zoni u blizini škole).

Uvođenju ove tehnologije u službenu upotrebu prethodilo je šestomjesečno probno razdoblje, za vrijeme kojeg je u prekršaju snimljeno čak 100 tisuća vozača. Plan vlasti Novog Južnog Walesa je do 2023. godine ovaj program proširiti na način da on godišnje snimi 135 milijuna vozila i provjerava koriste li vozači u njima mobitele.

Kopirati
Drag cursor here to close