Odlukom suda

Uber zabranjen u Bugarskoj

CPC je uveo kaznene mjere protiv platforme Uber zbog nepoštenog konkurentskog ponašanja u sektoru taxi usluga u srpnju 2015., otprilike pola godine nakon što jee Uber ušao na bugarsko tržište.
AutoMoto / Flash | 07. 03. 2019. u 16:05 Bljesak.info
Kopirati

Tročlano sudsko vijeće Vrhovnog administrativnog suda (SAC) Bugarske podržalo je u četvrtak odluku povjerenika za zaštitu konkurentnosti (CPC), kojom se zabranjuju djelatnosti Uber B.V. i Rasier B.V. u Bugarskoj, priopćio je danas sud.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda, koja je uslijedila nakon žalbi dviju kompanija, potvrdila je kaznene mjere CPC-a uvedene protiv Ubera i Rasiera. 

SAC navodi u obrazloženju presude da je CPC s pravom zaključio da je Uber stekao nepoštenu konkurencijsku prednost i da je izvukao ekonomsku korist na štetu tvrtki s dozvolom za obavljanje taxi usluga. 

CPC je također ispravno zaključio da takva vrsta ponašanja predstavlja veliku opasnost po javnost, jer su licencirane taxi službe društveno značajne, priopćio je sud. Također se usuglasio s povjerenstvom da usluga Uber X ima ozbiljne popratne posljedice po konkurenciju.   

Na presudu SAC-a se može uložiti žalba petočlanom sudijskom vijeću istog suda. 

CPC je uveo kaznene mjere protiv platforme Uber zbog nepoštenog konkurentskog ponašanja u sektoru taxi usluga  u srpnju 2015., otprilike pola godine nakon što jee Uber ušao na bugarsko tržište.

Kompanija je uložila žalbu na sankcije pred SAC-om.  Prvobitno je SAC odbacio žalbu, ali je zatražio od Europskog suda pravde (ECJ) da pruži informaciju o statusu kompanije.

Krajem 2017. godine ECJ je presudio da je Uber transportna služba. SAC je nakon toga ponovo pokrenuo postupak, prenosi bugarska novinska agencija BTA. 

Kopirati