Preuzimanje konkurencije

Uber se akvizicijom Careema širi na Bliski istok

Uber je objavio kako će za 3,1 milijardu dolara početkom sljedeće godine preuzeti svojeg bliskoistočnog konkurenta Careem.
AutoMoto / Flash | 26. 03. 2019. u 12:06 Bljesak.info
Kopirati

Akvizicija o kojoj se neko vrijeme špekuliralo napokon je danas i službeno objavljena. Uber i Careem dogovorili su kako će ova bliskoistočna kompanija postati podružnica američkog Ubera, za što će biti plaćeno 3,1 milijarda američkih dolara.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnicima Careema za preuzimanje Uber će platiti 1,4 milijardu u novcu i 1,7 milijardi u konvertibilnim zadužnicama (koje se mogu pretvoriti u vlasnički udio u Uberu).

Uber će ovim ugovorom u potpunosti preuzeti poslovanje svojeg dosadašnjeg konkurenta na području prijevoza, ali i njihove usluge dostave i plaćanja u svim zemljama gdje je Careem do sada poslovao.

Sjedište kompanije je u Dubaiju (UAE), ali pokrivaju još i Saudijsku Arabiju, Irak, Katar, Bahrein, Libanon, Pakistan, Kuvajt, Egipat, Maroko, Jordan, Sudan, Palestinu i Tursku, javlja Zimo.co.

Akvizicija će biti službeno zaključena po dobivanju svih regulatornih dozvola, što se očekuje u prvom tromjesečju sljedeće godine. Nakon pripajanja Uberu Careem će nastaviti raditi pod vlastitim imenom, a nastavit će ga voditi i dosadašnji CEO i suosnivač Mudassir Sheikha.

Dara Khosrowshahi, generalni direktor Ubera, izjavio je kako je riječ o važnom trenutku za Uber, te da je siguran kako će s Careemom nastaviti širiti poslovanje i zadovoljavati potrebe vozača, putnika i gradova na Bliskom istoku, tom brzo napredujućem dijelu svijeta.

Kopirati