Početak dobre suradnje

Uber naručio 24.000 vozila od Volva

Tvrtka ima veliko povjerenje u svoj samovozeći sustav i priprema se za novu fazu svog poslovanja u kojoj će se usluga prijevoza pružati bez - vozača.
AutoMoto / Flash | 21. 11. 2017. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uber je možda u problemima sa zakonima mnogih zemalja, zbog čega su neki predviđali propast tvrtke kad su se uzeli u obzir financijski rezultati, no koliko je to zapravo važno? Ako nekome još nije jasno da ta tvrtka, dugoročno gledano, nema namjeru biti posrednik za taksi ili "taksi" uslugu, novi Uberov potez bi ga u to trebao uvjeriti. Uber je, naime, naručio 24.000 Volvovih hibridnih vozila XC90 T8, koja će im poslužiti kao platforma za samovozeća vozila za prijevoz putnika. Vozila će kupiti i opremati svojim sustavom za autonomnu vožnju između 2019. i 2021. godine.

Ova brojka od 24.000 vozila može ići gore-dolje, ovisno o potrebi, odnosno potražnji. Cijena hibridnog XC90 u maloprodaji inače iznosi oko 70.000 dolara, s tim da će Volvo prije isporuke ugraditi dodatne senzore i radar prema Uberovoj specifikaciji. Različiti analitičari daju različite procjene pogodbe između Ubera i Volva pa tako neki spominju 1,4 milijarde dolara, dok je drugi procjenjuju na 1,9 milijardi dolara, pa i više.

Tako velik broj naručenih vozila je posebno značajan za Uber kad se zna da potencijalna buduća konkurencija iz Waymoa (tvrtke izdvojene iz Alphabeta) trenutno ima partnerstvo s Fiat Chryslerom za tek 600 vozila, javlja Bug.hr.

Iako ovo nije prva Uberova kupnja flote vozila, do sada je najveća i dokazuje kako projekt razvoja kompanije koja je bila specifična po tome da je i do sada tvrdila kako se ne bavi klasičnim taksi uslugama, već organiziranjem sustava za kratkotrajni najam vozila za prijevoz, ide u smjeru potpune automatizacije tog procesa. Prvo kroz osvajanje tržišta povoljnijim cijenama i praktičnijim modelom poslovanja, pripremajući se za fazu u kojoj će se obavljati prijevoza putnika bez ljudskog vozača.

Za očekivati je da će inicijalno za volanima Uberovih samovozećih vozila sjediti vozači od krvi i mesa, koji će paziti da vozila ne rade pogreške u vožnji koje bi mogle dovesti do kobnih posljedica, no sustavi autonomne vožnje će u jednom trenutku postati dovoljno sigurni da za volanom ne treba sjediti nitko, pa će taksist, bilo klasični, bilo Uberov "taksist koji nije taksist", postati relikt.

Kopirati
Drag cursor here to close