Brojke

U Srbiji samo 35 posto žena ima vozačku dozvolu

Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 posto svih putovanja žena, a svega 6 posto svih putovanja muškaraca.
AutoMoto / Flash | 26. 01. 2020. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji 71 posto muškaraca posjeduje vozačku dozvolu, dok svega 35 posto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije "Rodna ravnopravnost u prometu u Srbiji".

Vožnja automobilom čini 40 posto svih putovanja muškaraca, a samo 16 posto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu.

Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 posto svih putovanja žena, a svega 6 posto svih putovanja muškaraca.

Istraživanje, realizirano uz podršku Svjetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 posto svih putovanja javnim prijevozom u usporedbi s 14 posto svih putovanja muškaraca.

Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali nalazi, posebno je ograničena u gradovima s neodgovarajućom mrežom javnog prijevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prijevoza.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombiniranju različitih prijevoznih sredstava tijekom jednog putovanja, kao i da muškarci voze bicikl češće od žena. Muškarci 8 posto svih putovanja obave biciklom, dok to čini 6 posto žena.

Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osjećaju kada šetaju ili se voze u manjim prijevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prijevozu i vlakovima, iako češće koriste javni prijevoz od muškaraca.

Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji, svega 2,3 posto radi u sektoru prijevoza, žene čine 20 posto zaposlenih u tom sektoru, a slabo su zastupljene na rukovodećim mjestima, piše Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close