Statistike 2016. godine

U HNŽ-u 2325 prometnih nesreća, glavni uzrok nesreća brzina i alkohol

AutoMoto / Flash | 19. 01. 2017. u 14:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2016. godine na području HNŽ-a dogodilo se 2325 prometnih nesreća, a od toga je 20 prometnih nesreća s poginulim osobama, te 661 nezgoda s ozlijeđenim osobama, saznaje Bljesak.info iz MUP-a HNŽ-a.

22 smrtno stradalih

''Kada se gledaju statistike, broj prometnih nezgoda je u blagom porastu jer se u 2016. godini dogodilo 9,3 posto više prometnih nesreća u odnosu na 2015. godinu, ali se dogodilo 31 posto manje prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. Naime, u 2015. godini registrirano 2127 prometnih nesreća, a od toga 29 prometnih nesreća s poginulim osobama, te 584 nezgode s ozlijeđenim osobama'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Govoreći o posljedicama prometnih nezgoda u protekloj godini, 22 osobe su poginule, 135 osoba je teže, a 893 osobe su lakše ozlijeđene.

Brzina i alkohol

''Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina uvjetima vožnje na putu. Zbog neprilagođene brzine, dogodilo se 656 prometnih nezgoda ili 28,2 posto od broja svih registriranih nesreća u 2016. godini'', kaže Marić, navodeći da je drugi glavni uzrok prometnih nesreća alkohol.

''Vožnja pod utjecajem alkohola je drugi najčešći uzrok prometnih nesreća, a zbog utjecaja alkohola su se dogodile 93 prometne nezgode ili 4 posto od broja svih registriranih prometnih nezgoda u 2016. godini'', kaže Marić.

Promatrano po policijskim upravama, navodi Marić, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području PU Mostar, gdje se dogodilo 64,1 posto od ukupnog broja prometnih nezgoda. U PU Konjic se dogodilo 20,7 posto od ukupnog broja prometnih nezgoda, dok se u PU Čapljina dogodilo 15,1 posto od ukupnog broja prometnih nezgoda.

Kritične točke

Naime, policija se trudi da brojnim akcijama i kontrolama poveća sigurnost prometa i osvijesti vozače o tome koliko su poštivanje propisa i sigurna vožnja važni.

Inače, najkritičnija točka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na kojoj se dogodilo najviše prometnih nesreća je cesta od Mostara do Jablanice gdje je poginulo 25 osoba.

Kako je za medije ranije rekao Ronald Čuljak iz Mostarskog auto-moto kluba, kritične su i dvije dionice u Konjicu, ulica Kolonija i Bradina, zatim dionica Mostar - Jablanica u mjestu Potoci.

''Uslijed odrona i klizavog kolnika česte su prometne nesreće na dionicama Buna - Stolac, kao i dionica Stolac -Čapljina'', rekao je Čuljak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close