Brm-Brm

U čemu se voze i koje su aute kupovali kandidati na izborima

Prema podacima iz “Baze službenih automobila” BIRN-a BiH, samo održavanje ovog automobila godišnje košta više od 4.000 KM.
AutoMoto / Flash | 05. 10. 2018. u 14:36 BIRN
Kopirati

Od istaknutih kandidata na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, direktor “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić je 2018. godine kupio najskuplji putnički automobil, pokazuju podaci iz “Baze službenih automobila”.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima baze podataka koju je napravila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH), “Putevi RS-a” su kupili službeni automobil Škodu Superb s pogonom na sve točkove za više od 61.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. U ovom tenderu vrijednom više od pola milijuna maraka “Putevi RS-a” su kupili još dvije Škode Superb, Hyundai Tucson te još 16 vozila.

Odranije “Putevi RS-a” imaju na raspolaganju Audi A6 iz 2012. godine, tada plaćen više od 100.000 KM, te niz drugih putničkih automobila. Vozni park ove kompanije ima više od 40 putničkih vozila.

Najskuplji automobil u “Bazi službenih automobila” namijenjen nekom od kandidata na izborima – na osnovu posljednjih dostupnih zvaničnih podataka o održavanju i osiguranju vozila – na raspolaganju je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a. Mercedes 500 iz 2010. godine ima nabavnu vrijednost veću od 250.000 KM.

Vozni park predsjednika RS-a broji ukupno 18 vozila i vrijedan je više od milijun maraka. Među autima tog voznog parka su i Audi A8 iz 2011. godine vrijedan 168.000 KM, te sedam Volkswagen Passata čija se vrijednost kreće od 40.000 do cijelih 76.325 KM. Ova institucija je tijekom 2018. godine kupila dva dodatna službena vozila za ukupno 78.000 KM.

Drugi najskuplji putnički automobil u registru “Baze službenih automobila” je Volkswagen Pheaton iz 2013. godine vrijedan 218.000 KM koji pripada Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, a auti iz ovog voznog parka na raspolaganju su predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, kandidatu Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlament BiH na ovogodišnjim izborima.

U voznom parku ove institucije je sedam vozila, vrijednih više od pola milijuna maraka.

Veću vrijednost i više automobila ima Generalni sekretarijat Vlade RS-a. Od ukupno 13 automobila, dva Audija A8, vrijedna po više od 200.000 KM, na raspolaganju su premijerki RS-a Željki Cvijanović, kandidatkinji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsjednicu entiteta. Ove godine je samo na gume za aute u Sekretarijatu potrošeno više od 36.000 KM.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na raspolaganju imaju jedan od najskupljih voznih parkova u državi. Od deset najskupljih putničkih automobila u registru “Baze službenih automobila” četiri pripadaju Predsjedništvu BiH.

Tri skupocjena Audija A8, svaki plaćen oko 200.000 KM, dio su voznog parka vrijednog 2,7 milijuna maraka u kojem je ukupno 36 automobila, na raspolaganju trima članovima Predsjedništva BiH, od kojih dvojici ovogodišnjim kandidatima na izborima za novi mandat u ovoj instituciji – Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

Protekle godine Predsjedništvo BiH je nabavilo četiri automobila. Tijekom izborne 2018. godine ova institucija nije nabavljala vozila.

 Jedan od najskupljih auta za koje su podaci dostupni u “Bazi službenih automobila” jeste Audi A8L ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) za Narodnu skupštinu RS-a. Ovaj posebni model Audija plaćen je 2013. godine više od 155.000 KM.

Crnadak je tijekom 2017. pokrenuo nabavku novog automobila za 100.000 KM, koliko je državnim ministrima najviše dozvoljeno novim pravilnikom, ali je nakon pritiska javnosti i protesta odustao od kupovine.

Ove godine Ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo i završilo jedan tender za automobil nešto skuplji od 50.000 KM.

Drugi najskuplji automobil na raspolaganju državnim ministrima, prema podacima iz “Baze službenih automobila”, vozi ministar pravde Josip Grubeša, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) za Parlament BiH. Audi A6 kupljen je prošle godine za 100.000 KM.

Istu vrijednost ima BMW koji je na raspolaganju ministru sigurnosti i kandidatu Srpske demokratske stranke (SDS) za državni parlament Draganu Mektiću.

Vozilo još jednog kandidata SDS-a ima neznatno manju vrijednost – Audi A6 na raspolaganju državnom ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kupljen 2015. godine.

BIRN BiH: Baza službenih automobila

Baza podataka za automobile u državnom vlasništvu Republike Bosne i Hercegovine.

Federalna ministrica financija i kandidatkinja HDZ-a BiH za Parlament Federacije Jelka Miličević vozi se u Audiju A6 kupljenom tijekom njenog mandata 2016. godine. Vozilo je tada plaćeno oko 90.000 KM.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, kandidat SDA za Narodnu skupštinu RS-a, obnovio je tijekom svog mandata vozni park ovog ministarstva Škodom Superb vrijednom 61.000 KM.

Većina institucija čiji se rukovoditelji kandidiraju na izborima 2018. godine i koji su u svom mandatu kupovali vozila, radili su to tijekom 2017. i dosta rjeđe tijekom 2018. godine, pokazuje analiza podataka iz “Baze službenih automobila”.

Takav je slučaj s federalnim ministrom boraca Salkom Bukvarevićem, kandidatom SDA za Federalni parlament. Passat za ovo ministarstvo je 2017. godine plaćen 65.000 KM u nizu nabavki Vlade Federacije.

Identičan slučaj je i s federalnom ministricom obrazovanja i znanosti Elvirom Dilberović – isti automobil, ista cijena i kandidatura za istu poziciju.

U isto vrijeme i za isti novac je kupljen još jedan Passat – za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, kandidata SDA za državni parlament.

Jedno od najluksuznijih vozila u Vladi Federacije vozi ministar trgovine Zlatan Vujanović, kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) za Parlament Federacije. Mercedes GLK 220 je 2012. godine, u mandatu ministra Milorada Bahilja, kupljen za više od 86.000 KM, o čemu je ranije detaljno pisao Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu.

Prema podacima iz “Baze službenih automobila” BIRN-a BiH, samo održavanje ovog automobila godišnje košta više od 4.000 KM.

Analiza pokazuje da je jedan od najčešćih modela automobila na državnom i entitetskom nivou Audi A6. Vlasti na kantonalnom nivou ove godine su, prema podacima izdvojenim s portala javnih nabavki, kupovale znatno manje automobila od vlasti drugih nivoa.

Ono što je A6 na višim razinama, to je Škoda Superb za načelnike i gradonačelnike.

Škodi Superb naklonjen je i Nermin Mandra, načelnik Kaknja i kandidat SDA za državni parlament, u čijem mandatu je 2014. godine ovo vozilo kupljeno za 57.000 KM.

Jedan od kupaca skupljih automobila tijekom 2018. godine koji su trenutno neki od kandidata na izborima jeste načelnik općine Gacko Milan Radmilović, kandidat SDS-a za državni parlament. U augustu 2018. godine završen je tender za kupovinu putničkog automobila za 54.500 KM.

Sadašnji gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji je na listi Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Kantonalnu skupštinu, vozi se u jednom od najskupljih automobila među gradonačelnicima koji su kandidati na ovogodišnjim izborima. Škoda Superb je 2011. godine plaćena 64.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo, kojom rukovodi kandidat SDA za Kantonalnu skupštinu Semir Efendić, tijekom 2018. godine je imala tri tendera za kupovinu automobila. U junu je završen tender vrijedan 38.000 KM za putničko vozilo koje je dodano voznom parku od 36 automobila.

BIRN BiH je u svoju analizu uključio prvenstveno vozne parkove i kupovine dužnosnika koji se nalaze na izbornim listama. Drugi ministri ili dužnosnika koji ovdje nisu navedeni također su tijekom mandata uživali u luksuzu službenih automobila ili su sami naručivali takva vozila.

Od početka 2018. godine u BiH je raspisano 465 tendera za kupovinu službenih automobila. Vrijednost objavljenih tendera iznosi oko 70 milijuna KM.

Vrijednost završenih tendera, odnosno zvanično potrošenog novca, veća je od 21 milijuna KM.

Na polovinu tendera prijavila se samo po jedna kompanija. U manje od deset posto tendera stiglo je pet i više prijava iako tenderi za automobile nerijetko vrijede više od 100.000 KM.

Mostarska kompanija “Guma M” pobijedila je na najviše tendera za službene limuzine od početka godine – njih 15, čija je ukupna vrijednost 1,3 milijuna maraka. U deset od 15 analiziranih tendera ova kompanija je bila jedini ponuđač.

Kompanija MRM iz Ljubuškog ima manje pobjeda na tenderima. ali su njihovi tenderi bili vredniji, pa je ukupan prihod kompanije od prodaje auta institucijama i javnim kompanijama ove godine oko 1,7 milijuna KM. U devet od 11 analiziranih tendera, MRM je bio jedini ponuđač na tenderu.

Čak šest kompanija je od početka godine zaradilo po više od milijuna maraka na prodaji auta državi.

U registru službenih automobila, dijelu “Baze” u kojem su detalji o voznim parkovima institucija i javnih kompanija, trenutno se nalazi više od 3.000 institucija, a čak trećinu automobila čine Volkswagen vozila. Druga po popularnosti je Škoda, s nešto više od 500 vozila, što zajedno sa Volkswagenom čini polovinu svih automobila u državnom vlasništvu.

Vrijednost putničkih i SUV vozila u registru iznosi oko 19 milijuna maraka. Ovaj iznos odnosi se tek na manji dio institucija koje u dokumentima za održavanje ili osiguranje automobila navode njihovu kupovnu cijenu.

Od početka ove godine pokrenute su nabavke više od 1.000 automobila, od kojih su gotovo polovina putnički ili SUV.

Ove godine, ne uključujući veliki nedavno raspisan tender Ministarstva odbrane, pokrenuta je kupovina 37 vozila hitne pomoći te 16 vatrogasnih vozila. Njihov udio u ukupnom broju vozila manji je od pet posto, a po dva vatrogasna i vozila hitne pomoći su rabljena. Tako je, od ukupnog broja kupljenih specijaliziranih vozila, sedam posto ovih vozila “polovno”, dok je taj postotak kod putničkih i SUV vozila tek 2,2 posto.

 

Kopirati