Mood music

U budućnosti će automobili sami skladati najbolju glazbenu podlogu za svaku vožnju

Jedinstvena glazbena podloga svaki put kad sjednete u automobil i krenete voziti? Tako bi mogla izgledati vožnja u budućnosti.
AutoMoto / Flash | 26. 06. 2021. u 22:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina vozača, tijeko vožnje automobilom, voli slušati glazbu. Neki biraju klasične kompozicije, neki modernu glazbu, a nekima nije bitno što je, glavno da svira.

No, što kad bi vaš automobil skladao glazbu koja bi bila jedinstvena za svaku vožnju jer bi se temeljila na načinu na koji vozite? Upravo to razvijaju u Bentleyu.

Kako su pojasnili iz tog proizvođača luksuznih automobila, žele svojim kupcima pružiti dodatnu dimenziju ugode - onu koja u potpunosti odgovara njihovom trenutnom raspoloženju i vožnji, piše Zimo.co.

Pojačati emotivni doživljaj vožnje

Tvrtka LifeScore, s kojom surađuju, osmislila je sustav koji stvara kompoziciju instrumentalne glazbe u stvarnom vremenu koja bi trebala pojačati emotivan doživljaj vožnje. Kako ističu u Bentleyu, žele da se glazba prilagođava uvjetima na cesti i vozačevu stilu vožnje.

Sustav koristi bazu glazbenih uzoraka u kojoj se nalazi više od 100 milijardi jedinstvenih glazbenih kompozicija koje se mogu spojiti u kompoziciju duljine do 60 minuta.

Među uzrocima glazbe nalaze se i oni svjetski poznatih glazbenika, svirane na klasičnim i modernim instrumentima. Potom sustav u čijoj je pozadini umjetna intelligencije spaja te uzorke u glazbenu kompoziciju.

Glazba za sve vožnje

Primjerice, kad svira u "Cocoon mode", koji je namijenjen laganoj vožnji kroz grad, glazba je sporija i polagano se razvija u trenutku kad automobil ubrza. S druge strane, u "Enhanced driving", glazba je dinamičnija, uzbudljivija i brže odgovara brzoj promjeni brzine, ubrzanju i snazi automobila.

Kako su pojasnili iz tvrtke LifeScore, koju su osnovali Philip Sheppard i Tom Gruber (koji je sukreator Siri), algoritmi su osmišljeni kako bi stvorili kompoziciju koja je jedinstvena i u kojoj se tema ne ponavlja.

Sustav je još uvijek u razvoju, no iz Bentleya najavljuju kako bi mogao se u budućnosti mogao pojaviti u njihovim električnim vozilima.
 

Kopirati
Drag cursor here to close