Vozači jeste spremni za zimu?

U BiH od danas obavezna zimska oprema, kazne od 40 KM do 500 KM

Dolaskom zime i lošijih vremenskih uvjeta na cesti potrebno je pripremiti vozilo za zimu.
AutoMoto / Flash | 15. 11. 2018. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Dolaskom zime i lošijih vremenskih uvjeta na cesti potrebno je pripremiti vozilo za zimu.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za promet, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

  1. Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
  2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Pored navedene zimske opreme za teretna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 t, obvezno je posjedovati lopatu i vreću s pijeskom od 25-50 kg, također potrebno je provjeriti tekućinu u hladnjaku (antifriz), bateriju-akumulator, priopćeno je.

Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM. Zbog neposjedovanja zimske opreme s 500 KM će biti kažnjena poduzeća ili druga pravna osoba po članu 234. stav 1. točka 22.

Kazna od 500 KM izreći će se fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza po članu 234. Stav 2. točka 22.

Auto moto klub Livno u suradnji sa djelatnicima policijskih postaja na području svoga djelovanja ( Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar), a u Tomislavgradu i Kupresu AK Tomislav  provesti će prometno preventivnu akciju „Zima i zimski uvjeti na cesti“ te tom prilikom dijeliti letke i upoznati vozače sa potrebnom zimskom opremom na vozilu.

Kopirati
Drag cursor here to close