Beč radi na budućnosti

U Beču besplatne vožnje u autobusima bez vozača

U proteklih nekoliko tjedana je razvijen plan vožnje za autobuse bez vozača sa ukupno planiranih 10 stanica koje se sve nalaze oko U2-stanice Seestadt.
AutoMoto / Flash | 06. 06. 2019. u 17:26 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godinu dana testiranja u garažama bečkog poduzeća za promet "Wiener Linien" danas su u glavnom gradu Austrije izvedene prve testne vožnje u električnim autonomnim autobusima. Prvu vožnju je obavio gradonačelnik Michael Ludwig zajedno sa članicom gradske vlade Ulli Sima i projektnim timom auto.Bus-Seestadt. Sada su na redu ostali putnici.

U proteklih nekoliko tjedana je razvijen plan vožnje za autobuse bez vozača sa ukupno planiranih 10 stanica koje se sve nalaze oko U2-stanice Seestadt. Električni autonomni autobusi mogu primiti i do 10 putnika. S obzirom na to da se još uvijek radi o testnim vožnjama putnicima nisu potrebne karte a lokacije autobusa se mogu pronaći putem QR-kodova ili ovog linka. Autobusi posjeduju ukupno 11 sjedišta od kojih je jedno rezervirano za operatera. Iz sigurnosnih razloga se vožnja preporučuje isključivo u sjedećem položaju. Autobusima je moguće prevesti i dječija kolica a ukoliko dođe do prestanka rada uzrokovanim višom silom ili tehničkim problemima još uvijek nije predviđeno alternativno rješenje. Klasični red vožnje, kako ga mi poznajemo, za ove autobuse još uvijek nije zamišljen te se trenutno radi na usklađivanju vožnji.

"Putničkim testiranjem autonomnih električnih autobusa, grad Beč još jednom impresivno dokazuje da ne samo da se bavi temama budućnosti već i da ih aktivno oblikuje. U proteklih nekoliko mjeseci, cijeli projektni tim auto.Bus-Seestadt je uspio doslovno staviti na točkove sigurnu i istovremeno vrlo spektakularnu mogućnost novog putničkog prijevoza.“, kazao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Projekat je nastao pod pokroviteljstvom Wiener Linien i Austrijskog tehnološkog instituta (AIT) Saveznog ministarstva prometa, inovacija i tehnologije (BMVI), Agencija za prometnu sigurnost (KFV) a na njemu se radi od travnja 2018. godine u suradnji sa organizacijom za kontrolu kvalitete TÜV Austria, austrijskom filijalom Siemensa i francuskim proizvođačem autobusa Navya.

Kopirati
Drag cursor here to close