Zaljubljenici otkrili

Tužna priča iza pronađenih 'kamatarki' u Bugarskoj

Milen Milanov, osnivač bugarske stranice BMW-ovih obožavatelja, istražio je cijelu povijest tih automobila te ju objavio.
AutoMoto / Flash | 10. 01. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Otkriveno je kako je neki investitor bio vrlo povoljno kupio čak 186 netaknutih 'petica', ali je tada bio zaboravio na tamošnju novu, visoku stopu PDV-a

Prošli tjedan u Bugarskoj je nađeno 11 nikada voženih BMW-a Serije 5 (E34), poznatijih kao 'kamatarke'. Priča iz Blagoevgrada odjeknula je među BMW-ovim zanesenjacima u cijelome svijetu pa su mnogi već bili zainteresirani za kupovinu, ali čini se da će ta priča imati drugačiji kraj, piše Autostart.

 Milen Milanov, osnivač bugarske stranice BMW-ovih obožavatelja, istražio je cijelu povijest tih automobila te ju objavio. Prema njemu, priča započinje 1994. godine kada je španjolski prodavač automobila bio pred bankrotom pa je hitno morao prodati sve na lageru, a onda je 'uskočio' jedan bugarski investitor koji je uočio dobru priliku za zaradu.

Vrlo povoljno otkupio je čak 186 netaknutih 'kamatarki', a među njima i vrlo rijetke verzije poput 525Xi (proizvedeno ih je samo 2272). No upravo u tomu razdoblju je Bugarska uvela visoku stopu PDV-a, 20 posto, pa je 'odlična kupovina' djelomično pala u vodu.

Otada do 2016. godine prodao je 175 tih vozila, a za ostalih 11 primjeraka nije bilo poznato gdje se nalaze, sve dok ih grupa BMW-ovih zanesenjaka nije našla u starom i vlažnome skladištu. S obzirom na to da su preostale BMW 'petice' loše skladištene, većini je već naštetila hrđa, nedostaje puno dijelova i razbijeno je puno stakala, jer su po njima padale kojekakve stvari sa staroga skladišnog krova.

Iako navedene stavke mnogim kolekcionarima ne predstavljaju problem, svih 11 primjeraka je bez potrebne dokumentacije i na njih nikada nije plaćen porez. Također, lokalne vlasti ne dopuštaju registraciju novih automobila koji imaju staru Euro normu pa je jedino rješenje da se ove automobile izveze iz države. Prema tome, tužna istina je da nijedan primjerak neće ići na prodaju, nego će se eventualno moći iskoristiti za zamjenske dijelove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close