Bliži se 100 milijardi dolara

Tržišna vrijednost Tesle veća je od vrijednosti GM-a i Forda zajedno

Elon Musk ponovno bi mogao zaplesati od sreće jer bi vrijednost kompanije uskoro mogla prebaciti 100 milijardi dolara.
AutoMoto / Flash | 15. 01. 2020. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nedavno dio analitičara i kritičara Elona Muska i Tesle govorio je kako je bankrot samo pitanje vremena, kompanija nije mogla proizvesti dovoljan broj vozila, dok je Musk rijetke sate koje je spavao provodio u uredu umjesto u toplom krevetu.

Danas je situacija dijametralno suprotna – cijena dionice Tesle u protekla se tri mjeseca više nego udvostručila, proizvodnja i isporuka automobila obara rekorde, dok se tržišna vrijednost bliži Tesle bliži 100 milijardi dolara.

S dionicom Tesle jučer se trgovala po cijenama od gotovo 550 dolara (do kraja dana ipak je malo pala), a novi val optimizma i pozitive donijela su predviđanja analitičara poput Colina Rusha, koji je podigao očekivanu cijenu dionice kompanije na 612 dolara, javlja Zimo.

Kada tome dodamo odličnu prodaju i situaciju da je, nakon godina kaosa, kompanija napokon upala u neko smireno i pozitivno razdoblje te da budućnosti nosi početak prodaje novog automobila, kamiona i pickupa, jasno je da Musk ima velikog razloga za veselje, a možda i još koji ples. Pored svega navedenoga, smiješi mu se i veliki bonus.

Svakako treba izdvojiti i trenutačno stanje na burzi Tesle i drugih poznatih i tradicionalnih proizvođača automobila jer je danas Tesla vrjednija od General Motorsa i Forda – zajedno.

To je prilično nevjerojatan podatak s obzirom na to da je General Motors prošle godine prodao gotovo 20 puta više automobila od Tesle, dok je Ford prodao više od 6 puta više vozila od Tesle.

U posljednjem kvartalu prošle godine Muskova kompanija isporučila je 112 tisuća automobila, dok je za cijelu godinu ispunjen ranije zacrtan cilj isporuke najmanje 360 tisuća vozila – isporučeno je 367.500 automobila.

Osim automobila, ljubitelji Tesle sada imaju prilike kupiti i odjeću kompanije te je na internetskoj stranici po cijeni od 45 dolara moguće naručiti Cybertruck Bulletproof Tee, majicu inspiriranu debaklom s razbijanjem "neprobojnog" stakla na Cybertrucku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close