Bitka za tron

Toyota CH-R sa 600 KS juriša na rekord Nurburgringa

Iako nije pravi hatchback automobil, Toyota vjeruje da njen novi C-HR koji ima 600 konjskih snaga, može da skine Hondu Civic Type R sa trona.
AutoMoto / Flash | 07. 11. 2017. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Honda Civic Type R trenutno drži rekord kao najbrži automobil sa pogonom na prednjim točkovima na stazi Nurburgring sa vremenom od 7 minuta i 43,8 sekundi, koje je postavila još u travnju ove godine. Međutim, iako nema pravi hatchback automobil u svojoj gami, osim ograničene serije nove Yaris GRMN, kompanija Toyota vjeruje da njihov modificirani C-HR može da postavi novi rekord.

Da je do Dan Gardnera, šefa odjeljenja koje je modificiralo ovaj C-HR, terenac bi se uputio za Nurburgring još sutra. Kompanija je ovaj automobil nazvala “najbrži terenac na svijetu”, i imamo razloga da im vjerujemo, s obzirom da je ovaj super SUV završio krug na stazi "Willow Springs" za samo 1 minutu i 25,22 sekunde, čime je na toj stazi pobijedio modele kao što su Lamborghini Aventador, Porsche 911 GT3 i drugi, pišu Vrele Gume.

Međutim, budući da je ovaj automobil napravljen samo za SEMA manifestaciju, i da Toyota trenutno nema planove za njega, male su šanse da će zaista probati da obori rekord. R-Tuned verzija modela C-HR je opremljena Toyotinim 2AZ-FE agregatom zapremine 2,4 litara i turbo punjačem koji proizvodi 600 konjskih snaga, a za ubrzavanje od 0 do 96 km/h mu je potrebno svega 2,9 sekundi. Agregat je povezan sa petostepenim manuelnim mjenjačem, a prednji spliter i zadnji spojler proizvode ukupno 136 kilograma sile prijanjanja.

Kopirati
Drag cursor here to close