+ 10%

Toyota ostvarila najveću kvartalnu dobit u zadnje dvije godine

U trećem kvartalu, zaključno s prosincem, Toyota je prodala 2,63 milijuna vozila na globalnoj razini, naspram 2,28 milijuna prethodne godine.
AutoMoto / Flash | 06. 02. 2018. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor ostvario je najveću kvartalnu dobit u zadnje dvije godine od 673,6 milijardi jena zahvaljujući slabijem jenu i snažnoj prodaji na domaćem tržištu te je podigao svoju prognozu dobiti za cijelu godinu za 10 posto. Ta najveća japanska automobilska kompanija u utorak je objavila da očekuje da će joj operativna dobit u ovoj poslovnoj godini porasti za 10 posto, na 2.200 milijardi jena ili 20,23 milijarde dolara, s 1.990 milijardi jena godinu ranije.

Kompanija procjenjuje i da će joj neto dobit dosegnuti 2.400 milijardi jena, što je približno rekordnim razinama. Ranije je prognozirala da će imati neto dobit od 1.950 milijardi jena. U trećem tromjesečju, za razdoblje od listopada do kraja prosinca, Toyota je ostvarila 673,6 milijardi jena operativne dobiti, što je skok od 54 posto na godišnjoj razini. Riječ je o najvećoj kvartalnoj dobiti Toyote od 2015. godine.

Operativna dobit u Japanu se više no udvostručila s obzirom na porast prodaje vozila na domaćem tržištu, dok je kompanija zabilježila slabiju prodaju na svom najvećem tržištu, onom Sjeverne Amerike.

U trećem kvartalu, zaključno s prosincem, Toyota je prodala 2,63 milijuna vozila na globalnoj razini, naspram 2,28 milijuna prethodne godine.  Prodaja u Japanu porasla je tri posto, u Europi za 1,7 posto, dok je Sjevernoj Americi skliznula sa 745 na 735 tisuća vozila, prenosi Hina.

Operativna dobit u Sjevernoj Americi potonula je 53,1 posto, pri čemu se tvrtka bori s rastućim troškovima na tržištu u regiji, uslijed oštrih popusta među proizvođačima koji nastoje prodati više automobila na posustalom tržištu SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close