Novi smjer

Toyota najavljuje velika ulaganja u automobilske baterije

Ulaganje vrijedno približno 3,4 milijarde dolara odvijat će se do kraja ovog desetljeća, a uključuje izgradnju nove tvornice, razvoj i proizvodnju te stvaranje radnih mjesta, a sve to uz ugljičnu neutralnost.
AutoMoto / Flash | 27. 10. 2021. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota je najavila da će uložiti približno 3,4 milijarde dolara u automobilske baterije u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine.

Ovo ulaganje je usmjereno na razvoj i lokalizaciju proizvodnje automobilskih baterija, uključujući i one za baterijska električna vozila, a dio je globalnog ukupnog ulaganja od približno 13,5 milijardi dolara predviđenih za razvoj i proizvodnju baterija koje je Toyota Motor Corporation najavila prošlog mjeseca.

Kako bi ostvarila lokalizaciju proizvodnje baterija, Toyota Motor North America je objavila i da će u SAD-u osnovati novu kompaniju i izgraditi tvornicu automobilskih baterija zajedno s Toyota Tsusho, javlja AutoNet.

Planirani početak proizvodnje je 2025. godine, a cijeli projekt uključuje ulaganje od približno 1,29 milijarde dolara do 2031. godine, što uključuje sredstva koja će se koristiti za kupnju i pripremu zemljišta te za izgradnju pogona. Toyota procjenjuje kako će ovo ulaganje stvoriti 1.750 radnih mjesta u Americi.

Ova investicija je i u skladu s Toyotinom strategijom “Beyond Zero” za stvaranjem pozitivnog utjecaja na planet i društvo, uključujući napredak u nastojanjima za postizanje ugljične neutralnosti na održiv i praktičan način.

Toyota je inače proizvođač automobila koji je među zadnjima prihvatio trend elektrifikacije automobila, no sada žele biti jedan od predvodnika tog trenda. Istodobno nastavljaju i razvoj vodikovih pogona za koje smatraju da se mogu implementirati i u motore s unutarnjim izgaranjem.

Toyota i elektrifikacija – zanimljive statistike

 

  • Toyota je, kumulativno, prodala više od 18,7 milijuna elektrificiranih vozila, uključujući više od 4,5 milijuna u SAD-u.
  • Električna vozila trenutačno već čine gotovo 25% Toyotine prodaje u SAD-u, ali se očekuje da će taj udio narasti na gotovo 70% do 2030.
  • Radi zadovoljavanja rastuće potražnje, Toyota sustavno nastavlja širiti svoju ponudu elektrificiranih vozila, uključujući hibridna (HEV) i plug-in hibridna vozila (PHEV), vozila s gorivnim člancima (FCEV) te baterijska električna vozila (BEV), s današnjih 55 modela, na oko 70 modela do 2025. godine.
  • Od tih 70 modela, 15 će biti BEV, uključujući sedam modela Toyota bZ (ime bZ skraćenica je Toyotine misije „Beyond Zero“).
  • Do 2030. godine Toyota očekuje prodati dva milijuna vozila s nultom emisijom (BEV i FCEV) u cijelom svijetu.
Kopirati
Drag cursor here to close