Međunarodna prezentacija u Šibeniku

VOZILI SMO | Toyota predstavila povratnika – Camry udara na Passat i Superb!

Hibridna tehnologija udarna je sila nove Toyotine limuzine koja se imenom vraća u Europu i praktično smjenjuje u međuvremenu malo zapostavljeni Avensis
AutoMoto / Flash | 25. 04. 2019. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info u Šibeniku je imao priliku upoznati se s novim Toyotinim modelom, koji cilja na poslovne i obiteljske kupce koji su skloni i dalje limuzinskim oblicima. Ime je također novo, a zapravo staro, ovisno odakle gledate.

Mlađoj generaciji svakako nepoznato zvuči, ali starijim poznavateljima automobila ime je podsjetnik na najveće Toyotine limuzine još od 1982.  Camry se već nekoliko puta pojavljivao u Europi, ali njegovo izvorno tržište je SAD i, naravno, tržišta bližeg i daljeg Istoka i Australije. No, sada, umjesto glomazne limuzine baždarene prema Amerikancima stiže high-tech sedan koji napada srce klase u kojoj stoluju Passat i Superb. Dakle, klasa koja jednako zanima i poslovnjake i obiteljske ljude.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry 

U pitanju je automobil koji je hibrid, dakle ima pogon koji je, po Toyota standardima odavno je poznato, kombinacija elektromotora i klasičnog benzinca. Time zapravo klasični pogon i eletro pogon jedno drugo nadopunjuju i čine vas mobilnim i neovisnim o punjačima za elektroautomobile, a također ste imuni na svako malo svraćanje na pumpu. Dakle – Camry je, kao i svaka druga Toyota sa ovim pogonom (a sve ih je više i više) – kraljica bezbrižnosti u vremenima kada se postavlja tisuću pitanja o tome koji je pogon najbolji i koje su vrline i mane dizela, auta na struju i slično. Jednostavno, hibridna tehnologija čini s etrenutno dobitnom kombinacijom.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry 

Skoro 4,9 metara dugu limuzinu Toyota je dizajnirala po vlastitim posljednjim smjernicama – već je dosta toga viđeno na najnovijoj Corolli, ali jedna doza ozbiljnosti mora postojati jer je ovo segment u kojem su i kupci zericu uštogljeniji. 524 litra prtljažnika i veliki prostor unutra za četiri odrasle osobe pozivaju na putovanje, a nova TNGA platforma to putovanje odlično podržava. Dinamika je na nivou koji do sad Toyota nije pokazivala u ovom segmentu, a također i udobnost. Kad smo kod udobnosti, novi je središnji displej s poboljšanim funkcijama, Toyota se zapravo hvali sa tri različita displeja u unutrašnjosti, od kojih jedan može biti head- up displej u koloru i veličine čak 10 inča, zatim niz elektronskih pomagača olakšava vam vožnju, a uši vam miluju mnogostruki JBL zvučnici. Tu je, naravno, i bežično punjenje mobitela u zgodnoj polici ispred automatskog mjenjača.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry 

Vratimo se mi pogonu koji je srce ovog auta – benzinac ima 2,5 litara i spregnut je s elektromotorom da daje 218 KS, uz asistenciju šeststupanjskog automatskog mjenjača. Top znači da će vam Camry biti brz na putu i štedljiv u gradu, jer po gradu uglavnom vozite na struju. To opet znači da će prosječna potrošnja goriva biti od 4,3 litra benzina (što navodi tvornica) do nekih 5 ili 5,5 litara što smo u kratkom druženju sami potrošili uz pomoć board kompjutora, ovisno o cesti i uvjetima vožnje.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry 

Naš je dojam da Toyota opet ima adut za jak nastup na tržištu. Svima onima koji već sa strahom gledaju na limuzine s dizelašem pod poklopcem, a boje se struje i cijene automobila koji imaju isključivo elektro pogon, Camry bi mogao biti veoma zanimljiv. Jednostavno, taj auto vas rješava svih današnjih dilema. Pali, vozi – i ne brini.

Kopirati
Drag cursor here to close