Počele probne vožnje

Tokio uvodi autonomna taksi-vozila

Taksi kompanija počela je probne vožnje autonomnim automobilima s ciljem da ova usluga bude dostupna svima do 2020. godine kada je Tokio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.
AutoMoto / Flash | 27. 08. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Teksi vozilo-ilustracija

Kompanije ZMP Inc. koja razvija autonomne tehnologije i Hinomaru Kotsu prve su u svijetu koje će ponuditi taksi usluge automobilima sa autonomnom vožnjom. 

Taksi kompanija počela je probne vožnje autonomnim automobilima s ciljem da ova usluga bude dostupna svima do 2020. godine kada je Tokio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prenosi agencija Kyodo News. 

U ovom poduhvatu ZMP-a i kompanije Hinomaru koristi se jedan kombi opremljen senzorima i drugim autonomnim tehnologijama koji čini četiri kružne vožnje dnevno na prometnoj 5.3-kilometarskoj ruti između komercijalnih objekata u okruzima Otemachi i Roppongi.  

Autonomna tehnologija će započeti vožnju, zaustaviti i okrenuti vozilo, ali vozač i pomoćnik će biti u vozilu kako bi se pobrinuli za sigurnost vožnje i putnika. Putnici će otključati vrata i izvršiti plaćanje putem aplikacije za smartphone, plaćajući 1.500 jena (oko 22 KM) za jednosmjernu vožnju. Putnici za testnih 96 vožnji su unaprijed izabrani. 

- Bila je to veoma ugodna vožnja da sam skoro zaboravio da se nalazim u autonomnom vozilu. Osjetio sam napredak u tehnologiji – izjavio je 45-godišnji putnik iz Toshima Ward-a u Tokiju, koji je u ponedjeljak ujutro ušao u prvi autonomni taksi. 

Autonomne usluge vožnje se smatraju kao rješenje za nedostatk vozača u Tokiju i povećanu potražnju za taksijima među stranim posjetiteljima u Japanu.

Kopirati
Drag cursor here to close