Pogledajte video

Teslin autopilot spasio vozača od medvjeda na cesti

Dosadnu noćnu vožnju Modela 3 prekinuo je autopilot koji je na cesti primijetio medvjeda i dva mladunca i na vrijeme zakočio.
AutoMoto / Flash | 21. 10. 2019. u 08:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autopilot vjerojatno je najzanimljivija opcija Teslinih automobila te smo dosad na internetu vidjeli brojne videozapise u kojima je tehnologija spasila vozače od prometnih nesreća.

Tehnologija, naravno, još nije usavršena te iz Tesle (te čak i policije) konstantno upozoravaju vlasnike njihovih vozila kako nije riječ o autopilotu koji može u potpunosti sam upravljati automobilom, već o asistentu koji je samo pomoć u vožnji.

Dio ljudi ne obazire se na ta upozorenja pa su u nekoliko navrata vozači uhvaćeni kako drijemaju za volanom, dok je autopilot upravljao vozilom, a zabilježeno je i nekoliko prometnih nesreća koje su se desile upravo s aktiviranim autopilotom, javlja Zimo.

Zahvaljujući mogućnosti nadogradnje putem interneta, autopilot konstantno se može poboljšavati novim opcijama, odnosno poboljšavanjem postojećih mogućnosti, a koliko je Teslin asistent u vožnji napredovao na svojoj je koži osjetio vlasnik Modela 3 Andrew Whittle.

Tijekom noćne vožnje po saveznoj državi Montana u SAD-u aktivirao je autopilot koji je na vrijeme prepoznao prelazak medvjeda i dva mladunca preko ceste te je zaustavio automobil kako bi spriječio sudar.

Gledajući snimku stječe se dojam da je bilo dovoljno vremena da i bez pomoći tehnologije pri brzini od oko 80 km/h vozač stigne zakočiti i izbjeći sudar, no dovoljna je samo sekunda nepažnje, zamišljenost pri dosadnoj noćnoj vožnji, promjena pjesme na CD-u ili pogled na mobitel i moglo je doći do tragedije.

U komentaru situacije Whittle je pohvalio napredak autopilota za koji je napisao da je, otkad je kupio automobil, zahvaljujući nadogradnji softvera, postao puno bolji i pouzdaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close