Oprez!

Teslin autopilot pod istragom poslije pogibije vozača

AutoMoto / Flash | 01. 07. 2016. u 08:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka federalna agencija za sigurnost na auto putovima pokrenula je istragu poslije sudara u kojem je poginuo vozač "Teslinog" automobila u kojem je bila aktivirana funkcija autopilota, priopćile su vlasti SAD.

Ovo je prvi poznati slučaj pogibije u sudaru u kojem je sudjelovao električni Model S, opremljen tehnologijom koja mu omogućava da se samostalno kreće auto-putem, bez potrebe da vozač koristi upravljač i ostale komande.

Američka agencija priopćila je da je pokrenula istragu o 25.000 primjeraka limuzine "model S" sa sustavom autopilota.

U nesreći je 7. svibnja poginuo četrdesetogodišnji Joshua Brown. Sudar se dogodio po danu i na suhom putu u Willistonu, u državi Floridi, kada je kamion sa prikolicom skrenuo ulijevo ispred Teslinog automobila na raskrsnici.

Proizvođač luksuznih električnih automobila priopćio je da "ni autopilot niti vozač nisu uočili bijelu stranu prikolice nasuprot svijetlog neba, zbog čega nisu aktivirane kočnice".

Vrijednost Teslinih dionica oslabila je za tri posto na burzi u satima poslije objavljivanja informacije o pokretanju istrage.

Kompanija je naglasila da su okolnosti nesreće bile neuobičajene i da je ovo prva pogibija u preko 200 milijuna kilometara koje su automobili sa ovom tehnologijom prešli na javnim putovima.

Početna cijena Modela S je oko 66.000 dolara.

Tesla je priopćila da kupci moraju da potvrde da imaju u vidu da je autopilot nova tehnologija koja je još u razvoju ili će, u protivnom, ona biti isključena.

"Kada vozači aktiviraju autopilota, pojavljuje se obavještenje o tome da je ovo sustav koji pomaže vozaču, ali zahtijeva da on neprestano drži ruke na upravljaču", navodi se u priopćenju.

Kompanija naglašava da vozač zadržava kontrolu i odgovornost za vozilo dok ga koristi.

Kada je autopilot aktiviran u listopadu, vlasnik Tesle Elon Musk rekao je da je ova funkcija u fazi testiranja i razvoja i da se ne preporučuje skidanje ruku sa upravljača dok je ona uključena, prenosi Srna.

Vozači Teslinih automobila u narednom razdoblju su postavili na YouTube seriju snimaka na kojima su prikazane situacije u kojima su se umalo dogodili sudari, zbog čega je Musk rekao da postoji mogućnost da ova funkcija bude ograničena da ljudi ne bi izvodili "ludorije".

Sustav je unaprijeđen u siječnju ali je tada, pored pohvala, dobio i kritike da je pušten u upotrebu suviše rano. Ova funkcija deaktivirana je na putovima u naseljenim mjestima i na putovima na kojima prometne trake nisu fizički razdvojene.

Tesla navodi da se autopilot unapređuje sve vrijeme, ali da nije savršen i da vozač i dalje mora da bude na oprezu. Kada se koristi na pravilan način, opterećenje vozača se smanjuje i statistički se poboljšava sigurnost u usporedbi sa tradicionalnim načinom vožnje, naglašava američka kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close