Minus

Tesla u rekordnim gubicima

"U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima", kazao je u razgovoru s investitorima.
AutoMoto / Flash | 08. 02. 2018. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvijestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 milijuna dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 milijuna dolara, objavila je Hina.

Istodobno, prihodi su mu porasli sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

Budućnost te kompanije ovisi o proizvodnji Modela 3 sedana, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Unatoč uskim grlima, taj proizvođač objavio je kako i dalje cilja postići proizvodnju Modela 3 do kraja prvog tromjesečja od 2.500 komada tjedno, a do kraja drugog tromjesečja od 5.000 komada.

Prema riječima osnivača Tesle Elona Muska, prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila tjedno do kraja drugog tromjesečja "svakim tjednom su sve manje".

"U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima", kazao je u razgovoru s investitorima.

Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni od 35.000 dolara. Riječ je o vozilu srednje klase, za kojega u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.

Objava financijskih rezultata nije znatnije utjecala na cijenu dionice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon lanjskog rasta od 35 posto. Tesla je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijardu dolara, druga najvrjednija kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrijednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close