Nekoliko stotina milijuna eura

Tesla spašava Fiat od drakonskih kazni u EU-u

Koliko je sam dogovor vrijedan, nije poznato, ali nagađa se da je u igri nekoliko stotina milijuna eura.
AutoMoto / Flash | 08. 04. 2019. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fiat Chrysler i Tesla na prvi su pogled ljuti suparnici. No u Europskoj uniji te dvije tvrtke najbolji su prijatelji i partneri.

Naime, kako bi Fiat izbjegao visoke novčane kazne zbog prevelike emisije ispušnih plinova po automobilu, dogovorili su partnerstvo s Teslom prema kojem se i Teslini automobili ubrajaju u Fiatov vozni park. Tako se prosječna razina emisije ispušnih plinova po automobilu smanjuje.

Koliko je sam dogovor vrijedan, nije poznato, ali nagađa se da je u igri nekoliko stotina milijuna eura.

Iz Fiata su pojasnili kako im partnerstvo s Teslom daje dovoljno fleksibilnosti da poštuju europske norme, a istovremeno nastave s proizvodnjom automobila koje njihovi kupci žele, javlja Zimo.co.

Prema novim europskim pravilima, koja se počinju primjenjivati od sljedeće godine, proizvođači automobila mogu imati u prosjeku 95 g emisije ispušnih plinova po kilometru. Neki automobili proizvode manje, ali neki i mnogo više, pa je proizvođačima dana mogućnost da računaju prosječnu emisiju po broju automobila koji proizvedu.

Veći proizvođači poput PSA Grupe koja proizvodi Peugeot, Citroen i Opel, mogu postići tu razinu proizvodnjom električnih ili hibridnih automobila. No manjim je proizvođačima dana opcija stvaranja partnerstva ne bi li u konačnici imali nižu emisiju. Najpoželjniji su partneri proizvođači električnih vozila jer oni imaju dovoljno "emisijskih kredita" koje su spremni prodati.

Tesla je tako, samo u posljednje tri godine, zaradio više od milijardu dolara prodajući svoje "emisijske kredite" drugim proizvođačima automobila u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close