Najjeftiniji auto do sada

Tesla Model 3 napokon po osnovnoj cijeni

U Tesli su noćas u ponudu uveli svoj najjeftiniji automobil do sada – Model 3 smanjenog dometa i okljaštrenog interijera, ali za davno obećanih 35.000 dolara.
AutoMoto / Flash | 01. 03. 2019. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć nešto prije ponoći po hrvatskom vremenu u Tesli su prvo nakratko ugasili prednarudžbe automobila na svojim web stranicama, da bi potom ponovno aktivirali webshop s nadograđenom ponudom.

Od sada se, tako, Model 3 može naručiti po cijeni od 35.000 dolara, onoj koju je Elon Musk bio obećao kada je lansirao ovaj automobil, i zbog koje je, djelomično, 2016. i 2017. godine za njega osigurao preko 400.000 rezervacija.

Nakon početka proizvodnje u Tesli nisu bili spremni ponuditi "električni automobil za mase" koji je dugoročni cilj ove kompanije i integralni dio Muskovog "masterplana", zbog previsokih troškova i velikih problema u ubrzanju serijske proizvodnje, javlja Bug.hr.

No, tijekom prošle je godine stanje s time kontinuirano poboljšavano, kompanija je čak dva kvartala zabilježila neto dobit, i sada je očito stiglo vrijeme da Model 3 pojeftini na razinu koja je bila najavljena.

Tesla Model 3 Standard Range, kako je ime najjeftinijoj varijanti, dolazi s nešto manjom baterijom i deklariranim dosegom od 350 km, najvećom brzinom od 210 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 5,3 sekunde.

Osim smanjenja dosega i voznih karakteristika, ovaj model dolazi i s nešto okljaštrenim interijerom: primjerice, bez kožnih sjedala i umetaka, s ručnim podešavanjem sjedala i volana, dodatnih zvučnika, LED svjetala za maglu i slično.

U SAD-u bi isporuke ove inačice trebale krenuti kroz 2 do 4 tjedna, a u Europu bi trebao stići kroz 3 do 6 mjeseci.

Osim ove izmjene, svi novi automobili iz Tesle od sada će dolaziti s nešto jačim voznim karakteristikama jer su u kompaniji odlučili malo olabaviti elektronička ograničenja na motorima.

Promijenjen je i paket opreme autopilota, pa će za osnovni od sada trebati izdvojiti tri, a za napredni pet tisuća dolara (ili po tisuću više ako ga se nadoplaćuje naknadno).

Usput rečeno – istodobno s najavom uvođenja "jeftinog" Modela 3 iz Tesle je objavljeno i upozorenje investitorima vezano uz financije u prvom tromjesečju. Suprotno ranijim najavama o "malenoj dobiti", sada se ipak očekuje povratak u crvenu zonu i ipak negativan poslovni rezultat na početku godine.

Kako bi dodatno smanjili troškove, osim otpuštanja, u Tesli su odlučili i početi gasiti fizičke trgovine i automobile od sada prodavati gotovo isključivo putem Interneta.

Kopirati
Drag cursor here to close