Pesimistične prognoze za Muska

Tesla je strukturno neprofitabilna

Neki analitičari kao glavne probleme Tesle izdvojili su visoke troškove, manje tržište od očekivanog te tehnologiju koja više nije jedinstvena kao prije jer se u igru uključila i konkurencija.
AutoMoto / Flash | 04. 06. 2019. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvom kvartalu ove godine isporuke Teslinih automobila smanjene su za 31 posto u odnosu na prošlu godinu te će Musku biti jako teško ispuniti zacrtane planove od 400 tisuća prodanih automobila u 2019., a kada tome dodamo i zabrinutost investitora oko otplate duga, jasno je zašto je cijena dionice kompanije pala na najnižu razinu u posljednje dvije i pol godine. S dionicom Tesle sada se trguje po cijeni od oko 180 dolara, a od početka godine dionica je izgubila na vrijednosti oko 40 posto te je tržišna vrijednost Tesle sada nešto veća od 31 milijardu dolara.

Trenutačno je teško prognozirati kakva je budućnost kompanije kojoj su neki prošle godine čak najavljivali i bankrot, no jasno je kako je pred Muskom teško razdoblje. U nedavnoj analizi poslovanja Tesle analitičar Max Warburton iz Bernsteina rekao je kako je Tesla "strukturno neprofitabilna" i kao glavne, možda i nepremostive probleme izdvojio visoke troškove, manje tržište od očekivanog te tehnologiju koja više nije jedinstvena kao prije jer se u igru uključila i konkurencija koja će s vremenom biti sve veća i jača.

Takvom situacijom u kojoj se nalazi Tesla profitirat će tradicionalni proizvođači automobila poput Mercedesa, BMW-a i drugih koji ulažu sve veće resurse u razvoj električnih vozila s kojima konkuriraju upravo Tesli. Musk i dalje uvjerava investitore kako je potražnja za Modelom 3 s kojim je prošle godine prošao "pakao" velika i vjeruje da će situacija biti još bolja s početkom rada velike Tesline tvornice u Kini koja bi mogla proizvoditi oko 500 tisuća automobila godišnje, javlja Zimo.co.

Potrebna nam je tvornica u Šangaju kako bi ostvarili cilj proizvodnje 10 tisuća Modela 3 tjedno, kako bi ovi modeli bili cjenovno prihvatljivi, rekao je nedavno šef Tesle.

Do kraja godine vjeruje kako će tjedno s proizvodnih traka u Fremontu izlaziti 7 tisuća modela 3, dok će se u kineskoj tvornici proizvoditi još 3 tisuće vozila tjedno čime bi se ostvario taj cilj proizvodnje 10 tisuća vozila Modela 3 tjedno.

Kopirati
Drag cursor here to close