Jači i od VW

Tesla je druga najvrjednija automobilska kompanija na svijetu

Tesla je u velikom naletu te je tržišna vrijednost Muskove kompanije premašila 100 milijardi dolara, čime su prestigli i automobilskog giganta Volkswagen.
AutoMoto / Flash | 24. 01. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredinom prošle godine mediji su objavili kako generalni direktor Volkswagena Herbert Diess navodno razmišlja o kupovinu udjela u Tesli.

S obzirom na to da njemačka kompanija ulaže milijarde dolara u elektrifikaciju, jasno je kako bi im Teslini stručnjaci i tehnologija uvelike pomogli u tranziciji prema električnim vozilima.

Iako iz Volkswagena tu vijest nisu potvrdili, ona danas zvuči posebno zanimljivo jer je tržišna vrijednost Tesla premašila onu Volkswagena.

Na krilima prodaje koja je nadmašila očekivanja, najave novih modela, otvaranja nove tvornice u Kini te činjenice da više nemaju problema s proizvodnjom automobila kakve su imali u prošlosti, cijena dionice posljednjih mjeseci u konstantnom je rastu.

Cijena dionice tijekom jučerašnjeg dana iznosila je više od 570 dolara, dok je tržišna vrijednost Tesle premašila 103 milijarde dolara. Tržišna vrijednost Volkswagena manja je od 90 milijardi dolara tako da je njemačka kompanija, kada je u pitanju tržišna vrijednost, pala na treće mjesto automobilskih kompanija, prenosi Zimo.

Na prvom i trenutačno nedodirljivom mjestu nalazi se Toyota čija tržišna vrijednost iznosi više od 200 milijardi dolara.

Iako je Muskova tvrtka prestigla Volkswagen po tržišnoj vrijednosti, kada je u pitanju isporuka automobila, njemačka je kompanija i dalje u velikoj prednosti.

Tako je tijekom prošle godine VW isporučio skoro 11 milijuna automobila, Toyota je tijekom prvih jedanaest mjeseci isporučila više od 9 milijuna vozila, dok je broj isporuka Tesle za 2019. godinu iznosio – 367 tisuća vozila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close