Impresivno

Tesla je 6 godina ispred tradicionalnih kompanija poput Volkswagena i Toyote

Teslini automobili, a pogotovo njihovo računalo za potpunu autonomnu vožnju, godinama je ispred konkurencije, pokazalo je nedavno istraživanje Modela 3.
AutoMoto / Flash | 19. 02. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina vlasnika električnih vozila uvjerena je da, nakon što su sjeli za volan svog e-ljubimca, više nikada neće kupiti ni voziti klasični benzinac ili dizelaš.

To se pogotovo može reći za vlasnike Tesle koja je, kada je u pitanju tehnologija, kao i razvoj baterija, daleko ispred konkurencije.

Ako ste se ikada pitali kolika je prednost Muskove kompanije u odnosu na tradicionalne automobilske divove, sada imamo i konkretan odgovor – šest godina. Tako barem tvrde u Nikkei Business Publicationsu nakon što su rastavili Model 3 i testirali njegove pojedinačne komponente, javlja Zimo.

Nakon testa utvrdili su da je Muskova kompanija koja je osnovana prije manje od 20 godina i koja je prošle godine isporučila manje od 400 tisuća vozila, čak 6 ili više godina ispred kompanija poput Toyote ili Volkswagena koji prodaju desetak milijuna automobila godišnje.

Ta se prednost pogotovo odnosi na računalo za potpunu autonomnu vožnju (Hardware 3) koje je najnapredniji dio električnih automobila Elona Muska.

Tehnologija razvijena u laboratorijima Tesle tolika je napredna da su inženjeri jednog velikog japanskog proizvođača automobili ostali zapanjeni s tom centralnom kontrolnom jedinicom Tesle, odnosno Hardwareom 3 i komentirali su: "Mi to ne možemo napraviti".

Modul za potpunu autonomnu vožnju, koji još nije aktiviran, dostupan je u svim novim Modelima 3, S i X, sastoji se od dva AI procesora, razvijena unutar Tesle, kao i pripadajućeg softvera koji podržava taj hardver.

Takvu platformu koja je već dostupna u Tesli ne treba očekivati u automobilima drugih kompanija prije 2025., a vjerojatno i kasnije. Takva elektronička platforma, sa snažnim čipom u svojoj jezgri, drži ključeve procesiranja velike količine podataka u sutrašnjim pametnijim i autonomnijim automobilima, naglašavaju iz Nikkeia.

Jedna od problema s novim tehnologijama kakve razvija Tesle jest što će to utjecati na cijeli nabavni lanac automobilske industrije kakav se koristi desetljećima.

To je jedna od kočnica za tradicionalne kompanije koje žele nastaviti suradnju s dugogodišnjim dobavljačima komponenti za koje je, kao i za njihove zaposlenike, to pitanje života i smrti. Ipak, i oni su svjesni promjena koje dolaze i koje možda neće biti tako brze, no tijekom godina trebale bi radikalno promijeniti automobilsku industriju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close