Ulazak na tržište

Tesla će automobile proizvoditi i u Kini

Američka kompanija dogovorila je otvaranje vlastitog proizvodnog pogona u Šangaju, kako bi se probila i na kinesko tržište
AutoMoto / Flash | 23. 10. 2017. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopisnici Wall Street Journala iz Šangaja javljaju da je američki proizvođač električnih automobila Tesla postigao dogovor za izgradnju tvornice električnih automobila u tom kineskom gradu. Tvornica će biti u 100%-tnom vlasništvu Tesle i nalazit će se u šangajskoj zoni slobodne trgovine, i kao takva bit će prva tvornica automobila u Kini u potpunosti u stranom vlasništvu.

Ovaj potez omogućit će kompaniji Elona Muska lakši ulazak na kinesko tržište, inače jedno od najatraktivnijih za prodaju električnih automobila, te prodaju nešto jeftinijih automobila u tom dijelu svijeta, piše Zimo.co.

Otvaranje proizvodnje u Kini Tesla čini u pravom trenutku, jer je ta zemlja nedavno naredila svim tamošnjim proizvođačima automobila da najkasnije do 2019. godine počnu s proizvodnjom električnih vozila. Najave o otvaranju tvornice pojavile su se još u lipnju ove godine, a dogovori su sada, čini se, finalizirani.

Otvaranjem vlastite tvornice Tesla će vjerojatno morati pristati na plaćanje carine od 25% prilikom izvoza automobila iz slobodne zone u Kinu. Da su, kao i neki drugi proizvođači, ušli u partnerstvo s nekom kineskom kompanijom, bili bi oslobođeni tog davanja, ali bi se morali odreći i dijela vlasništva nad tvornicom kao i dijela kontrole. O tome jesu li s vlastima dogovorili neku drugu opciju za carinjenje vozila za sada se iz Tesle nisu oglasili.

Kopirati
Drag cursor here to close