Znanstvena fantastika

Tehnološka iznenađenja iz Peugeota u novoj 308-ci

AutoMoto / Flash | 02. 06. 2017. u 09:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

T je počeo sa drugim dijelom priče svog najprodavanijeg modela, koji je od lansiranja do danas proizveden već u više od 760.000 primjeraka.

Napredna ponuda funkcija za uspostavljanje veze, koje su odlučno usmjerene u budućnost, od sada je još bogatija zahvaljujući sustavu Mirror Screen.

Naime, ugrađeni telematski sustav je dobio ekran s kapacitativnom tehnologijom i povezivom 3D navigacijom.

Povezivanje i telematski sustav

Od nivoa opreme Active dalje novi PEUGEOT 308 je opremljen s ekranom na dodir najnovije generacije. Zahvaljujući kapacitativnoj tehnologiji je veoma odzivan i jednostavan za upotrebu po uzoru na većinu pametnih telefona. Nalazi se u idealnom položaju u predjelu središnjih zvučnika i usmjeren je prema vozaču, čime mu omogućava jednostavno očitavanje informacija i brz pristup funkcijama koje nudi.

Navigacija 3D sa glasovnim prepoznavanjem kod novog PEUGEOTA 308, koji ima uspostavljenu vezu sa sustavom TomTom® Traffic, optimalno pojednostavljuje vaša putovanja s obzirom na uvjete u prometu, a pored toga vam u stvarnom vremenu posreduje informacije o vremenu, benzinskim servisima ili raspoloživim parkirnim mjestima.

Zahvaljujući zajednici TomTom® korisniku se mogu na ekranu prikazati i oblasti na kojima se povremeno pojave rizične ili opasne situacije. Usluga je dostupna kao plativa opcija.

Novi PEUGEOT 308 je dobio funkciju Mirror Screen s kojom može korisnik udvostručiti sadržaj sa ekrana svog pametnog telefona na ekranu na dodir vozila i na taj način učinkovitije iskoristiti kompatibilne aplikacije!

U vrijeme kada je pametni telefon zapravo postao naša produžena ruka, funkcija Mirror Screen nam više nego ikada do sada omogućava neprekidnu upotrebu u vozilu. Pobrinuli su se i za sigurnost, tako da možete telefon pospremiti u pretinac središnjeg naslona za ruke bez da bi pri tom bili uskraćeni za svoje omiljene aplikacije.

Svim funkcijama možete upravljati glasovnim komandama i to jednim samim pritiskom na taster koji se nalazi na krajnjem dijelu ručice za uključivanje pokazivača smjera. Funkcija za prepoznavanje govora s korištenjem aplikacije pametnog telefona (S-Voice Android i Siri Apple) vam omogućava obavljanja telefonskih poziva, pisanje tekstualnih poruka ili diktiranje adrese za navigacijski sustav.

Ova ponuda "triple play" je kompatibilna s protokolima Mirror Link®, Android Auto® i Apple CarplayTM.

Novi PEUGEOT 308 je opremljen sustavima za pomoć u vožnji posljednje generacije koji su bili nedavno predstavljeni sa novim sportskim terenskim vozilima, PEUGEOTOM 3008 i PEUGEOTOM 5008.

Active Safety Brake i Distance Alert

Funkcija Distance Alert (upozorenje na opasnost od sudara) upozorava vozača o nadolazećoj opasnosti od sudara s vozilom koje vozi ispred njega ili pješakom koji se nalazi u području detektiranja.

Ako vozač nakon upozorenja ne pritisne papučicu kočnice dovoljno brzo, sustav za automatsko kočenje u nuždi (Active Safety Brake) odmah posreduje. Zbog drastičnog smanjenja brzine vozila možemo izbjeći ili osjetno smanjiti opasnost od sudara. Sustav prepoznaje zaustavljena registrirana vozila ili vozila koje voze u istom smjeru, a također i pješake na voznoj traci. Ne prepoznaje bicikle, motore, životinje i predmete na cesti.

Uvjeti za djelovanje sustava za automatsko kočenje u nuždi novog PEUGEOTA 308 su:

  • kada prepozna neko drugo vozilo koje je u pokretu: brzina između 5 km/h i 140 km/h,
  • kada prepozna zaustavljeno vozilo: brzina manje od 80 km/h,
  • kada prepozna pješaka: brzina manja od 60 km/h.

Aktivno upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake

Upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake je sustav koji pomoću kamere za prepoznavanje isprekidane odnosno neisprekidane crte prepoznaje nenamjernu vožnju preko uzdužne podne oznake kojima su odvojene vozne trake. Ako vozaču popusti koncentracija, a vozilo se kreće brzinom iznad 80 km/h, sustav će aktivirati zvučni signal i vizualno upozorenje.

Pri brzini između 65 i 180 km/h aktivno upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake pri tom aktivira i popravak smjera vožnje: čim sustav otkrije opasnost od nenamjernog prekoračenja podne crte, volan se postupno okrene u pravu smjer da bi vozilo održao na trenutnoj voznoj traci. A kada vozač želi zadržati prvobitnu smjer vožnje, mora samo čvrsto zadržati volan. Sustav se automatski isključi kada vozač skrene na drugu voznu traku s uključenim pokazivačima smjera.

Vozač može isključiti sustav pritiskom na prekidač koji se nalazi lijevo od volana. Prekidač je potrebno zadržati pritisnut malo duže. Kada je sustav isključen, na prekidaču zasvijetli narančasta LED dioda.

 

Upozorenje na vozačevu nepažnju

Novi PEUGEOT 308 je serijski opremljen s upozorenjem o trajanju vožnje: nakon dva sata neprekidne vožnje pri brzini iznad 65 km/h, zvučni i vizualni signal će vas upozoriti da morate napraviti pauzu.

Sustav dopunjava i funkcija za upozorenje na vozačevu nepažnju. Vozilo analizira svoju smjer vožnje pomoću kamere na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla. Sustav ocjenjuje stanje vozačeve pažnje preko utvrđivanja odstupanja u smjeru vožnje uzimajući u obzir podne oznake. Na osnovu toga se mogu aktivirati zvučna i vizualna upozorenja različnih stupnjeva (na primjer: "Budite pažljivi!" ili "Napravite pauzu.").

Automatsko prebacivanje dugih svjetala

Kamera koja je ugrađena na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla analizira izvore svjetlosti i s obzirom na svjetlost i uvjete u vožnji automatski prebacuje sa dugih na kratka svjetla. Na taj način brine za optimizaciju vremena vožnje s dugim svjetlima bez zasljepljivanja putnika u drugim vozilima.

Prepoznavanje prometnih znakova za ograničenje brzine i preporučena brzina

Kamera u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla omogućava detekciju i prepoznavanje prometnih znakova za ograničenje i prestanak ograničenja brzine te njihov prikaz na instrument tabli.

Sustav uzima u obzir podatke o ograničenjima brzine koji su sačuvani u mapama navigacijskog sustava. Sustav ne prikazuje posebna ograničenja brzine poput ograničenja za teretna vozila. Sustav dopunjava i mogućnost korištenja preporučenog ograničenja brzine: vozač se može odlučiti da želi prilagoditi zadanu brzinu vozila ograničenju koje očita kamera.

Dovoljan je pritisak na dugme "MEM" tempomata/limitatora hitrosti.

Prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop (s automatskim mjenjačem) ili s funkcijom 30 km/h (s ručnim mjenjačem)

Vozilo je opremljeno radarskim mjeračem koji je ugrađen u sredini prednjeg odbojnika i ima domet od 150 metara. Prilagodljivi tempomat nudi dvije funkcije:

  •  automatsko održavanje brzine vozila kod vrijednosti koju je programirao vozač
  •  automatsko prilagođavanje razdaljine prema vozilu ispred vas. Mogu se odabrati tri stupnja:

Sustav prepozna vozilo koje vozi ispred njega u istom smjeru. Brzinu vozila automatski prilagođava vozilu koje vozi ispred, pri čemu se poslužuje motornom kočnicom i kočionim sustavom (u tom slučaju se upale stop svjetla):

  • ako vozilo ispred njega vozi sporije, sustav uspori ili čak u potpunosti zaustavi vaše vozilo zahvaljujući regulaciji brzine s funkcijom Stop,
  • ako vozilo ispred njega ubrzava ili promjeni voznu traku, tempomat postupno ubrzava da ponovo uspostavi programiranu brzinu,
  • ako vozač uključi pokazivač smjera da bi pretekao sporije vozilo, sustav će mu dozvoliti  privremeno približavanje vozilu koje vozi ispred njega i time mu pomoći u pretjecanju, pri čemu programirana brzina ne smije biti prekoračena.

Kod tempomata s funkcijom Stop sustav zadrži vozilo na mjestu nakon kočenja koje je prouzročilo potpuno zaustavljanje vozila. Tempomat se zatim privremeno isključi.

Kod tempomata s funkcijom 30 km/h regulator se privremeno isključi nakon kočenja koje je prouzročilo usporavanje ispod 30 km/h, zato mora vozač preuzeti kontrolu nad volanom, pritisnuti papučicu kvačila i kočiti sve do zaustavljanja vozila.

Funkcija je dostupna do 180 km/h.

Aktivni sustav nadzora mrtvog kuta

Tijekom vožnje pri brzini od 12 km/h do 140 km/h sustav upozori vozača na prisutnost drugog vozila u mrtvom kutu vozila, odmah čim to drugo vozilo predstavlja potencijalnu opasnost.

Upozorenje se odvija uz pomoć lampice za upozorenje koja zasvijetli u retrovizoru na odgovarajućoj strani kada sustav prepozna vozilo (automobil, kamion, bicikl).

Sustav djeluje zajedno s upozorenjem na nenamjernu promjenu vozne trake: pored lampice za upozorenje koja svijetli u retrovizoru na odgovarajućoj strani, vozač osjeti ispravak smjera vožnje ako pređe preko podne crte s uključenim pokazivačem smjera. Svrha ispravke predstavlja pomoć vozaču kako bi izbjegao sudar.

Visiopark 1

Vozilo ima ugrađenu videokameru 180° na prtljažnim vratima. Sustav omogućava prikaz okoline u neposrednoj blizini vozila na ekranu na dodir vozila. Informaciju o pogledu iznad vozila dopunjuju senzori sustava za pomoć pri parkiranju. Sustav tekuće i u stvarnom vremenu izrađuje sliku vozila iz ptičje perspektive koja omogućava prikaz od 360 stupnjeva.

Ovaj prikaz pomaže vozaču da pravilno izravna vozilo tijekom parkiranja i omogućava mu pregled svih prepreka u okolini.

Park Assist

Zahvaljujući bočnim ultrazvučnim senzorima sustav nudi aktivnu pomoć kod parkiranja:

  • u skladu s dimenzijama vozila potraži primjereno parking mjesto upotrebom senzora u prednjem i zadnjem odbojniku;
  • upravljanje volana za potrebe parkiranja na slobodno parking mjesto.

Kod ručnog mjenjača vozač upravlja ubrzanjem, kočenjem, mijenjanjem brzina i kvačilom, a kod mjenjača EAT8 vozač upravlja isključivo kočenjem. Tijekom ulaska na parking mjesto i izlaska iz njega, sustav posreduje vozaču vizualne i zvučne informacije za pružanje sigurnosti manevra. Vozač može bilo kada preuzeti kontrolu nad upravljanjem vozila tako što uhvati volan.

Sustav Park Assist nudi pomoć kod uzdužnog (parkiranje i napuštanje parking mjesta) i pravokutnog parkiranja.

Novog PEUGEOTA 308 i novog PEUGEOTA 308 SW proizvode u tvornici Sochaux, u Francuskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close