Povratak legende

VIDEO | Svjetska premijera nove Supre u Detroitu

Nova Toyota GR Supra zamišljena je kao sportski automobil u svom najčistijem obliku, bez kompromisa koji bi umanjio užitak vožnje.
AutoMoto / Flash | 14. 01. 2019. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpuno nova Toyota Supra, peta generacija Toyotinog legendarnog sportskog automobila i prvi globalni GR model koji proizvodi TOYOTA GAZOO Racing, debitirala je 14. siječnja 2019. godine na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

Foto: PR / Svjetska premijera nove Supre u Detroitu

Nova Toyota GR Supra zamišljena je kao sportski automobil u svom najčistijem obliku, bez kompromisa koji bi umanjio užitak vožnje.

Glavni inženjer Tetsuya Tada pridržavao se klasičnog oblika gradeći na naslijeđu Toyotinih prošlih generacija Supre i originalnog sportskog 2000GT. Ljubitelji vožnje mogu očekivati uzbudljiv spoj snage, agilnosti i preciznog upravljanja, postignut zahvaljujući kombinaciji kratkog međuosovinskog razmaka i širokog stava, male težine, niskog centra gravitacije i vrlo krutog tijela.

3-litarski motor ima dvostruki turbo punjač i proizvodi 340 KS i 500 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji s automatskim mjenjačem s osam brzina, karakterizira ga glatko i snažno ubrzanje, s velikim obrtnim momentom.

Foto: PR / Svjetska premijera nove Supre u Detroitu

TOYOTA GAZOO Racing je odigrao značajnu ulogu u poboljšanju performansi novog sportskog automobila, intenzivno radeći na čuvenoj Nürburgring Nordschleife stazi i okolnim cestama u Njemačkoj. Dalje testiranje je obavljeno na cestama širom svijeta, a kako bi bio siguran da je automobil ispunio svoje obećanje, predsjednik Toyote Akio Toyoda stavio ga je i sam na test na Nürburgringu, u ulozi glavnog vozača prije nego što mu je dao zeleno svjetlo.

Foto:PR / Svjetska premijera nove Supre u Detroitu

“Proveo sam bezbroj sati vožnje starom Suprom na Nürburgringu kako bih postao glavni vozač. Supra je kao stari prijatelj koji zauzima posebno mjesto u mom srcu. Dok su drugi proizvođači testirali svoje prelijepe nove prototipe, vozio sam staru Supru koje više nije bio u proizvodnji. Iako Toyota tada nije imala planove da napravi novu Supru, baš kao i mnogi drugi fanove Supre širom svijeta, potajno sam sanjao da se to dogodi. Novi GR Supra je rođen kroz testiranje u Nürburgringu i mogu iskreno reći da je to automobil koji je zabavan za vožnju i bolji nego ikada. ”, izjavio je Akio Toyoda, predsjednik Toyote.

Isporuke kupcima širom svijeta Toyote GR Supra počet će krajem ljeta. Sva vozila će se proizvoditi u Grazu u Austriji.

Kopirati
Drag cursor here to close