The Best or Nothing

Svjetska premijera Mercedesa A-klase u Dalmaciji

Četvrta generacija Mercedesa A-klase najsuvremeniji je i najveći ovogodišnji novitet njemačkog proizvođača automobila s logom trokrake zvijezde.
AutoMoto / Flash | 16. 04. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska dinamička prezentacija nove, četvrte generacije Mercedes-Benza A-klase održava se u Dalmaciji, točnije u Trogiru, Šibeniku i Splitu, a na njoj će sudjelovati oko 500 novinara iz svih dijelova svijeta.

Izuzetak su Sjedinjene Američke Države, gdje se najmanji Mercedesov model neće prodavati.

Uglavnom, svakog dana osim nedjelje, do 25. travnja u splitsku zračnu luku slijetat će čarter iz Frankfurta, koji će dovoziti grupe od po 40 novinara i potom ih shuttleovima odvoziti do "baze", hotela "Brown Beach House" na Čiovu, gdje će ih čekati potpuno nove verzije "baby" Mercedesa spremne za vožnju.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Nakon kraćeg briefinga kreću testne vožnje sa Čiova preko Trogira prema Šibeniku, u dužini od 90 kilometara, do tvrđave Barone koja je smještena na brdu Vidakuša 80 metara iznad grada.

Nakon toga ruta u dužini od 26 kilometara vodi od tvrđave Barone do Primoštena i resorta "Golden Rays".

Tu su organizirane radionice na kojima će se novinari upoznati s novitetima koje donosi nova A-klasa, a kojih je doista bezbroj.

Novinari će na toj lokaciji imati prilike razgovarati s Mercedesovim ekspertima i razjasniti sve nejasnoće, ako ih uopće ima.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Nakon toga slijedi nastavak vožnji starom cestom prema Trogiru u dužini od oko 40 kilometara i povratak u hotel "Brown Beach House". Tako će predstavnici "sedme sile" imati prilike provozati novu A-klasu na ruti od oko 150 kilometara, piše Slobodna Dalmacija.

Drugog dana testnih vožnji novinari će s Čiova krenuti prema Splitu gdje ih se oko 11 sati očekuje na krajnjoj destinaciji, na splitskoj Rivi.

Testna ruta ide iz Trogira preko Sitnog Gornjeg, Prgometa i Planog prema Splitu (oko 40 km), ali mogu odabrati rutu autocestom iz Trogira uključivanjem na čvoru Progomet i dalje prema Splitu.

Tamo će im u restoranu "Olive Tree" biti organiziran rani ručak, a nakon toga ostavljaju automobile u Splitu, a organizator ih shuttleovima vraća nazad na splitski aerodrom, odakle se čarterom vraćaju u Frankfurt i nakon toga svatko ide na svoju stranu redovnim avionskim linijama.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Inače, četvrta generacija Mercedesa A-klase najsuvremeniji je i najveći ovogodišnji novitet njemačkog proizvođača automobila s logom trokrake zvijezde.

Najmanji model iz Stuttgarta u potpunosti ponovno definira moderni luksuz u kompaktnoj klasi te unosi dizajnersku revoluciju u unutrašnjost.

Nova generacija A-klase, između ostalog, opremljena je umjetnom inteligencijom s mogućnošću učenja i prilagođavanja zahvaljujući potpuno novom multimedijskom sustavu MBUX – Mercedes-Benz User Experience, kao i inteligentnoj glasovnoj kontroli s uporabom prirodnog govora i aktiviranja izrazom "Hej Mercedes".

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Sustav MBUX prelazi u novu eru Mercedesove me povezivosti. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova mogućnost da uči zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX se može individualizirati i prilagođavati korisniku, čime se stvara emocionalna veza između vozača, putnika i vozila.

Četvrta generacija A-klase prvi put se može voziti poluautonomno, zahvaljujući i sigurnosnim standardima koji su preuzeti iz S-klase, poznatijeg kao Genšera. Active Distance Assist Distronic i Active Steering Assist još više podržavaju vozača u održavanju sigurne udaljenosti kod upravljanja, a sada se i brzina automatski namješta u zavojima, križanjima i kružnim tokovima.

Sustav Pre-Safe Plus, primjerice, može prepoznati neminovni stražnji udar, a ako opasnost ne nestane, sustav također može aktivirati kočnice vozila kada ono miruje, čime se minimizira rizik od ozljeda, smanjenjem trzaja prema naprijed, uzrokovanog stražnjim udarom.

Odrasla i puno udobnija

Nova A-klasa, osim što je mladenačka i dinamična kao nikada prije, sada je odrasla i puno je udobnija. Narasla je u svim smjerovima s dimenzijama 4419 x 1796 x 1440 mm uz povećani međuosovinski razmak od 30 milimetara (2729 mm). Time je dobila prostraniju unutrašnjost i veći prtljažnik, koji sada broji 370 litara (29 litara više nego kod prethodnika). Zahvaljujući dvodijelnim stražnjim svjetlima, otvor prtljažnika je 20 cm širi nego prije, a pod prtljažnika je 11,5 centimetara duži.

Za početak tri motora

Za početak prodaje koja je predviđena za početak ljeta, u ponudi će biti tri potpuno nova motora, dva 4-cilindarska turbobenzinca i jedan turbodizelaš. Slabiji 1,4-litreni turbobenzinac, koji je potpuni novitet, A 200 raspolaže sa 163 KS i okretnim momentom od 250 Nm. Bit će uparen s automatskim 7G-DTC mjenjačem s dvostrukom spojkom ili 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Osim toga, ovaj motor je opremljen sustavom za isključivanje dva cilindra pri nižim okretajima.

Poviše njega je 2.0-litreni model A 250 s turbobenzincem od 224 KS i okretnim momentom od 350 Nm u kombinaciji sa 7G-DTC automatskim mjenjačem. Jedini turbodizelaš zasada će biti 1.5-litreni A 180 d sa 116 „konja“ i 260 Nm okretnog momenta, uparen sa 7G-DTC mjenjačem.

Spremnik goriva ima standardno kapacitet od 45 litara, a opcijski je dostupan spremnik s 51 litrom.

Zahvaljujemo se autoportalu.hr i uredniku Željku Marušiću koji nam je ustupio fotografije,

Kopirati
Drag cursor here to close