The Best or Nothing

Svjetska premijera Mercedesa A-klase u Dalmaciji

Četvrta generacija Mercedesa A-klase najsuvremeniji je i najveći ovogodišnji novitet njemačkog proizvođača automobila s logom trokrake zvijezde.
AutoMoto / Flash | 16. 04. 2018. u 08:50 Bljesak.info
Kopirati

Svjetska dinamička prezentacija nove, četvrte generacije Mercedes-Benza A-klase održava se u Dalmaciji, točnije u Trogiru, Šibeniku i Splitu, a na njoj će sudjelovati oko 500 novinara iz svih dijelova svijeta.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izuzetak su Sjedinjene Američke Države, gdje se najmanji Mercedesov model neće prodavati.

Uglavnom, svakog dana osim nedjelje, do 25. travnja u splitsku zračnu luku slijetat će čarter iz Frankfurta, koji će dovoziti grupe od po 40 novinara i potom ih shuttleovima odvoziti do "baze", hotela "Brown Beach House" na Čiovu, gdje će ih čekati potpuno nove verzije "baby" Mercedesa spremne za vožnju.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Nakon kraćeg briefinga kreću testne vožnje sa Čiova preko Trogira prema Šibeniku, u dužini od 90 kilometara, do tvrđave Barone koja je smještena na brdu Vidakuša 80 metara iznad grada.

Nakon toga ruta u dužini od 26 kilometara vodi od tvrđave Barone do Primoštena i resorta "Golden Rays".

Tu su organizirane radionice na kojima će se novinari upoznati s novitetima koje donosi nova A-klasa, a kojih je doista bezbroj.

Novinari će na toj lokaciji imati prilike razgovarati s Mercedesovim ekspertima i razjasniti sve nejasnoće, ako ih uopće ima.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Nakon toga slijedi nastavak vožnji starom cestom prema Trogiru u dužini od oko 40 kilometara i povratak u hotel "Brown Beach House". Tako će predstavnici "sedme sile" imati prilike provozati novu A-klasu na ruti od oko 150 kilometara, piše Slobodna Dalmacija.

Drugog dana testnih vožnji novinari će s Čiova krenuti prema Splitu gdje ih se oko 11 sati očekuje na krajnjoj destinaciji, na splitskoj Rivi.

Testna ruta ide iz Trogira preko Sitnog Gornjeg, Prgometa i Planog prema Splitu (oko 40 km), ali mogu odabrati rutu autocestom iz Trogira uključivanjem na čvoru Progomet i dalje prema Splitu.

Tamo će im u restoranu "Olive Tree" biti organiziran rani ručak, a nakon toga ostavljaju automobile u Splitu, a organizator ih shuttleovima vraća nazad na splitski aerodrom, odakle se čarterom vraćaju u Frankfurt i nakon toga svatko ide na svoju stranu redovnim avionskim linijama.

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Inače, četvrta generacija Mercedesa A-klase najsuvremeniji je i najveći ovogodišnji novitet njemačkog proizvođača automobila s logom trokrake zvijezde.

Najmanji model iz Stuttgarta u potpunosti ponovno definira moderni luksuz u kompaktnoj klasi te unosi dizajnersku revoluciju u unutrašnjost.

Nova generacija A-klase, između ostalog, opremljena je umjetnom inteligencijom s mogućnošću učenja i prilagođavanja zahvaljujući potpuno novom multimedijskom sustavu MBUX – Mercedes-Benz User Experience, kao i inteligentnoj glasovnoj kontroli s uporabom prirodnog govora i aktiviranja izrazom "Hej Mercedes".

Foto: Željko Marušić / www.autoportal.hr / U Trogiru svjetska premijera Mercedes-Benza A-klase

Sustav MBUX prelazi u novu eru Mercedesove me povezivosti. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova mogućnost da uči zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX se može individualizirati i prilagođavati korisniku, čime se stvara emocionalna veza između vozača, putnika i vozila.

Četvrta generacija A-klase prvi put se može voziti poluautonomno, zahvaljujući i sigurnosnim standardima koji su preuzeti iz S-klase, poznatijeg kao Genšera. Active Distance Assist Distronic i Active Steering Assist još više podržavaju vozača u održavanju sigurne udaljenosti kod upravljanja, a sada se i brzina automatski namješta u zavojima, križanjima i kružnim tokovima.

Sustav Pre-Safe Plus, primjerice, može prepoznati neminovni stražnji udar, a ako opasnost ne nestane, sustav također može aktivirati kočnice vozila kada ono miruje, čime se minimizira rizik od ozljeda, smanjenjem trzaja prema naprijed, uzrokovanog stražnjim udarom.

Odrasla i puno udobnija

Nova A-klasa, osim što je mladenačka i dinamična kao nikada prije, sada je odrasla i puno je udobnija. Narasla je u svim smjerovima s dimenzijama 4419 x 1796 x 1440 mm uz povećani međuosovinski razmak od 30 milimetara (2729 mm). Time je dobila prostraniju unutrašnjost i veći prtljažnik, koji sada broji 370 litara (29 litara više nego kod prethodnika). Zahvaljujući dvodijelnim stražnjim svjetlima, otvor prtljažnika je 20 cm širi nego prije, a pod prtljažnika je 11,5 centimetara duži.

Za početak tri motora

Za početak prodaje koja je predviđena za početak ljeta, u ponudi će biti tri potpuno nova motora, dva 4-cilindarska turbobenzinca i jedan turbodizelaš. Slabiji 1,4-litreni turbobenzinac, koji je potpuni novitet, A 200 raspolaže sa 163 KS i okretnim momentom od 250 Nm. Bit će uparen s automatskim 7G-DTC mjenjačem s dvostrukom spojkom ili 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Osim toga, ovaj motor je opremljen sustavom za isključivanje dva cilindra pri nižim okretajima.

Poviše njega je 2.0-litreni model A 250 s turbobenzincem od 224 KS i okretnim momentom od 350 Nm u kombinaciji sa 7G-DTC automatskim mjenjačem. Jedini turbodizelaš zasada će biti 1.5-litreni A 180 d sa 116 „konja“ i 260 Nm okretnog momenta, uparen sa 7G-DTC mjenjačem.

Spremnik goriva ima standardno kapacitet od 45 litara, a opcijski je dostupan spremnik s 51 litrom.

Zahvaljujemo se autoportalu.hr i uredniku Željku Marušiću koji nam je ustupio fotografije,

Kopirati