Povezanost

Švercali whiskey pa stvorili NASCAR

Prve prave utrke su se počele voziti krajem četrdesetih kada su već bila poznata određena pravila što utrka, što vozila, dok su u pojedinim gradovima napravljene i ozbiljnije staze.
AutoMoto / Flash | 24. 03. 2020. u 20:37 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Whiskey i automobili. Hm. Teško je osim možda u nekoj reklami ove dvije stvari staviti u jednu rečenicu. Ali u slučaju američkog NASCAR-a nevjerojatno su povezani. Posebno, bijeli whiskey! Zašto bijeli, kako bijeli?

Još u 19. su se stoljeću po Americi pila pića slična bijelom whiskeyu, jer su farmeri neprodane žitarice, obično raž, pretvarali u sirovi prozirni whiskey. Taj bijeli u svojoj je biti bio je sirov, nedovršen proizvod, koji tek treba postati pravi viski. To je ustvari „moonshine”, zbog kojeg je skoro u Americi izbio građanski rat 1790-ih, kad su proizvođači iz zapadne Pennsylvanije na svoj whiskey odbili plaćati porez. Godinama kasnije (20-tih, 30-tih) prošlog stoljeća taj whiskey se jednostavno rečeno morao ''švercati'' u doba prohibicije.

Bježi policajcima morali biti brzi

I dok je tajna proizvodnja bila lakši dio posla, njegova distribucija od tajnih proizvođača prema tržištu je bila posebno opasna. Trebalo je imati dobro vozilo, odličnog vozača, tzv moonshinera koji zna i može voziti cijele noći po užasno opasnim i teškim, nekada makadamskim i šumskim cestama.

Video: Raymond Parks

Naravno, svaki od tih automobila je morao imati odlično pripremljen i skriven rezervoar u kojem se prevozio whiskey. Legenda kaže kako je za nešto takvo u to vrijeme bio idealan model Forda V8 Deluxe Coupe. Model koji je bio noćna mora lokalnih šerifa. Međutim, kako je FBI počela pojačavati pritisak, tako su se i vlasnici tih automobila počeli prilagođavati novonastaloj situaciji.

Video: Daytona Beach NASCAR Race 1958

I tako je sve ustvari počelo. 1938. godine čovjek po imenu William France, poznatiji u tim krugovima kao Bill je odlučio napraviti jednu utrku na plaži Daytone. Međutim, prve prave utrke su se počele voziti krajem četrdesetih kada su već bila poznata određena pravila što utrka, što vozila, dok su u pojedinim gradovima napravljene i ozbiljnije staze. Tako je prva prava utrka NASCAR-a održana 1947. godine u Charlotte. Slavio je Glenn Dunaway, ali je isti diskvalificiran nakon što je u amortizeru njegovog automobila pronađen neki "sumnjivi" dio koji se koristio prilikom prebacivanja whiskeya nekoliko dana ranije.

Red Bayron prvi prvak

Prvi veliki prvak je bio Red Byron, ratni vojni invalid koji je bio ranjen u lijevu nogu, ali zahvaljujući svojim mehaničarima je nekako pronalazio način kako voziti (točnije pritiskati kvačilo). Tu je bio i čovjek rođen pod sretnom zvijezdom (preživio dva udara groma), Cale Yarborough.
Kasnije će doći Lee i njegov sin Richard Petty poznatiji kao The King, Dale Earnhardt, A. J. Foyt, David Pearson, Terry Labonte, Darrell Waltrip, Jimmie Johnson, vozači koji su svaki na svoj način obilježili povijest NASCAR-a. Ono što je recimo Michael Schumacher za Formulu 1, to je Richard Petty za NASCAR.

The King najveći

Za 35 godina koliko je proveo na stazi The King je sedam puta osvajao naslov prvaka, te je upisao 200 pobjeda. Danas ima 82 godine i još uvijek sa svojim šeširom neodoljivo podsjeća na filmskog junaka Šerifa McClouda.

Video: The Richard Petty Special

''U moje vrijeme nismo imali radio komunikaciju, sve ste morali napraviti sami. Napravio si u tom trenutku na stazi ono što si želio, ili si pokušao napraviti, ili nešto što si morao u datim okolnostima. Nitko nam nije govorio što da uradimo. U NASCAR-u je uvijek bilo dobrih vozača, ali su najbolji pobjeđivali, najbolji su znali pobijediti. Znate bude tu onih koji vode nekoliko krugova pa nestanu. Moja taktika je bila jednostavno da pustim onog ispred sebe nekoliko krugova da vidim koliko može. Tek tada sam razrađivao taktiku kako ga pobijediti'', kaže danas legendarni The King.

Naravno kroz godine, sam NASCAR se mijenjao, bilo je sve više staza, automobili su postajali sve moderniji. Za Amerikance je NASCAR sve, nešto više i od Formule 1. Tu nema mjesta glamuru, dan ili dva prije utrka možete biti na stazi, družiti se i upoznavati vozače. Na stazi uglavnom do izražaja dolazi kvaliteta vozača koji nema ni približno onoliko tehničkih pomagala kao recimo u Formuli 1. Nažalost, tragedije, pogibije su jednako tako kroz godine postale njegov sastavni dio.

Video: 0:05 / 1:19:45 The Evolution of NASCAR (1948-2019)

Drugi svijet u odnosu na Formulu 1

Pravila su posebna, način bodovanja je vrlo zanimljiv, Chevrolet, Forde i Dodge su kompanije koje vode glavnu riječ. Nije nevažno spomenuti da se utrke voze na ovalnim staza, na lijevo pa je zbog toga unutrašnja sigurnosna ćelija napravljena da bolje amortizira udarce s desne strane, odnosno betonskog zida.

Video: Nascar Champions 1948-2018

Također veliku ulogu igra i tzv drafting, vožnja neposredno iza automobila u zoni manjeg otpora zraka. Juan Pablo Montoya koji je jedno vrijeme vozio NASCAR i neke slabije serije će reći.

''Tehnologija je nula, motori su V8, američki, sjedite u željeznoj kutiji, velike gume. Drugi je to svijet u odnosu na Formulu 1, puno opušteniji'', znao je reći Kolumbijac.

I definitivno je upravu. Za većinu je NASCAR i danas dosadan, nezanimljiv, iako priznat ćete nismo se posljednjih godina nagledali nekih velikih uzbuđenja niti recimo u svijetu Formule 1. Zato danas kada je svijet sporta stao, ako imate vremena pogledajte recimo neki snimak utrke iz Daytone ili Talladege (najbrže staze u NASCAR-u), upoznajte se s pravilima i vjerojatno ćete promijeniti mišljenje.

Video: Best NASCAR Crashes In History
Kopirati
Drag cursor here to close