Njemačka

Sud naredio pripremu uvođenja zabrane prometovanja dizelaša

Zabrane prometa za dizelaše su već na snazi u nekoliko gradova ali samo u pojedinim zonama.
AutoMoto / Flash | 24. 10. 2018. u 16:11 Bljesak.info
Kopirati

Upravni sud u Mainzu naložio je u srijedu gradskim vlastima pripremu zabrane prometovanja vozilima s dizelskim motorima koja bi bila uvedena ukoliko se u dogledno vrijeme ne smanje vrijednosti štetnih plinova na području grada.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Grad Maniz mora pripremiti zabranu prometa za vozila s motorima na dizelski pogon do 1. travnja sljedeće godine. Zabrane bi mogle biti uvedene početkom rujna 2019. kao posljednje sredstvo u slučaju da vrijednost dušikovog ugljika u prvih šest mjeseci sljedeće godine bude premašivala dozvoljene vrijednosti“, stoji u obrazloženju presude.

U odluci Upravnog suda u Mainzu međutim nije određeno treba li se zabrana prometovanja odnositi na čitav grad ili samo na pojedine zone kao što je to dosad bio slučaj u nekim gradovima.

Grad Mainz smatra da je u stanju održavati prihvatljive granice plinova, ali predstavnici organizacije Njemačka zaštita okoliša, koja je i podigla tužbu protiv grada Mainza zbog neučinkovitosti u borbi protiv zagađenja zraka, dvoji oko toga.

Zabrane prometa za dizelaše su već na snazi u nekoliko gradova ali samo u pojedinim zonama.

Dosad na sastancima između vlade i predstavnika automobilske industrije nije donesen jedinstveni koncept kojim bi se izbjeglo uvođenje zabrane prometovanja.

Politika se zalaže za ugradnju dodatnih katalizatora što industrija zbog prevelikih troškova odbija.

Kopirati