Definiranje usluge

Sud EU: Uber se bavi prijevozom, a ne samo posredništvom

Usluga povezivanja s vozačima koji se prijevozom ne bave profesionalno koju pruža Uber pripada uslugama u području prometa.
AutoMoto / Flash | 21. 12. 2017. u 10:01 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviše sudsko tijelo EU, Sud Europske unije, u srijedu je donijelo konačnu odluku u višemjesečnom procesu koji se tiče Ubera.

U postupku koji je pokrenut u Španjolskoj, a epilog doživljava na ovom sudu, presuđeno je kako Uber nije samo elektronička platforma za pametni telefon koja pruža naplatnu uslugu povezivanja vozača i putnika, već je istovremeno i sudionik tržišta prijevoza.

"Uuslugu posredovanja koja se sastoji od povezivanja uz naknadu putem aplikacije za pametni telefon vozača koji se prijevozom ne bave profesionalno i koji se koriste vlastitim vozilom i osoba koje traže gradski prijevoz – treba smatrati neodvojivo povezanom s uslugom prijevoza i stoga obuhvaćenom kvalifikacijom „usluga u području prometa” u smislu prava Unije", stoji u objavi Suda, prenosi Bug.hr.

Prema tome, takva usluga mora općenito biti isključena iz područja primjene slobode pružanja usluga, pojašnjavaju iz suda. Drugim riječima, Uberova je usluga klasificirana kao prijevoznička, što znači da će se na nju moći primjenjivati drugačija lokalna pravila, nego što je to slučaj kod isključivo digitalnih usluga na području EU.

Uber se od sada smatra poduzećem koje pruža usluge u području prijevoza, pa je na svakoj zemlji članici EU od sada da regulira to područje na svoj način – bez potrebe da se time bavi Europska unija u cjelini.

Kopirati
Drag cursor here to close