Mjere

Što se događa na graničnim prijelazima?

Upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.
AutoMoto / Flash | 09. 04. 2020. u 08:34 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vremenski uvjeti su povoljni i prometuje se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila, javlja Anadolu Agency (AA). Upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO stožera u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Apelira se na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. U toku su radovi na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1. Za vrijeme ovih radova prometuje se jednom trakom, naizmjenično.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i sutra, zbog sanacionih radova, saobraćaj se obustavlja u vremenu od 7 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Zbog sanacijskih radova na magistralnom putu Buna-Tasovčići, na mjestu izvođenja radova promet se naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close