Pregled

Što je potreslo auto-industriju 2018.?

Proizvođači automobila se sve više oslanjaju na profit od skupljih kamiona i SUV vozila kako bi održali financije zdravim.
AutoMoto / Flash | 01. 01. 2019. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobilska industrija je možda cikličan biznis, ali malo je tko mogao predvidjeti nevjerojatne događaje koji su obilježili godinu za nama, prenosi Tanjug.

Iznenadna smrt prvog čovjeka Fiat Chryslera, Sergia Marchionnea, uhićenje direktora alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlosa Ghosna, prijetnje američkog predsjednika Fordu zbog najavljenog otpuštanja radnika, kao i skandali direktora Tesle, Elona Muska, koji je u nastupu uživo u jednoj emisiji pušio joint i bio pod istragom federalnih regulatora zbog svojih tweetova, najvažniji su događaji u automobilskom sektoru u 2018, po ocjeni televizije CNBC.

Američka TV mreža navodi da kamatne stope na kredite u SAD-e trenutno rastu, te da prodaja automobilskih kompanija opada nakon nekoliko godina rekordnih rezultata.

Proizvođači automobila se, kako dodaje televizija, sve više oslanjaju na profit od skupljih kamiona i SUV vozila kako bi održali financije zdravim, pri čemu su razapeti između rastućih materijalnih troškova i nastojanja da se što bolje pozicioniraju u industriji prometa koja se ubzano mijenja.

Vijesti o iznenadnoj smrti Marchionnea tijekom ljeta i kasnije uhićenje Ghosna snažno su uzdrmale auto-industriju, dok je Musk, iako odranije kontroverzan, uspio izjavama o privatizaciji Tesle i svojim sukobom s federalnim regulatorima, iznenaditi gotovo sve.

''Visoko-ciklična globalna auto-industrija je ove godine bila teško pogođena zabrinutošću zbog ponovnih pregovora o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), kineskih trgovinskih tarifa i rastućih kamatnih stopa. Ali mislimo da su dionice auto-kompanija spremne za bolju godinu'', smatra Garrett Nelson iz istraživačke kompanije CFRA.

''Naše uverenje proizlazi iz činjenice što su mnoga pitanja, koja su vršila pritisak na dionice, sada ili otklonjena ili su u procesu rješavanja'', dodao je.

Američka Nacionalna udruga trgovaca automobilima očekuje da će prodaja automobila u SAD pasti ispod 17 milijuna jedinica u 2019. godini, prvi put od 2014. godine, a slična očekivanja ima i Nelson.

''Rastuće kamatne stope i slabljenje ekonomskog rasta bit će glavni faktori koji će utjecati na usporavanje, iako će prodaja profitabilnih SUV vozila i crossovera i dalje rasti, dijelom potaknuta niskim cijenama benzina'', smatra Nelson, prenio je Tanjug.

 

Kopirati
Drag cursor here to close