GT

Stiže produkcijska izvedba nove Kije Stinger sa preko 300KS

AutoMoto / Flash | 09. 01. 2017. u 09:20 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kia je tijekom frankfurtskog auto salona 2011. predstavila konceptni model GT. Bila je to najava ovog korejskog branda da želi svojim kupcima jednog dana ponuditi moderni gran turismo i sada, pet godina kasnije, u Detroitu napokon stiže produkcijska izvedba tog modela koja će nositi naziv Stinger (što je pak najavila studija GT4 Stinger iz 2014).



Stinger je automobil dugačak 4,8 i širok 1,87 m, dok mu međuosovinski razmak iznosi 2.9 m. Svojim izgledom jasno daje do znanja kako su ga najavila dva spomenuta koncepta, a riječ je o dizajnom vrlo prihvatljivoj i dobro odmjerenoj vanjštini, koja predstavlja daljnji razvoj kijinih obiteljskih linija, te moderno uređenom i solidno opremljenom interijeru. Dodajmo i kako proizvođač navodi da će Stinger putnicima ponuditi više no dovoljno prostora unutar putničke kabine i prtljažnika.

Kupcima će na izboru, prvi put kod kijine limuzine, stajati verzije s pogonom na stražnje te na sva četiri kotača, a prva će biti opremljena mehaničkim diferencijalom s blokadom proklizavanja, a potonja s novo razvijenim sustavom Dynamic Torque Vectoring Control.



Vrh ponude će činiti verzija pokretana 3,3-litrenim bi-turbo V6 motorom snage 272 kW, odnosno 370 KS te najvećeg okretnog momenta od 510 Nm. Spomenuti će motor biti uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te će do 100 km/h ubrzavati za 5,1 sekundu te dostizati najveću brzinu od 270 km/h.

Na američkom tržištu ovaj će automobil biti dostupan i s 2,0-litrenim 4-cilindričnim turbo benzincem snage 260 KS te najvećeg okretnog momenta od 352 Nm. Oba motora će biti dostupna s pogonom na stražnje i sva četiri kotača, a 8-stupanjski automatik će i kod slabijeg motora biti dio standardne opreme.



Slabija izvedba će biti opremljen 18-colnim, a snažnija 19-colnim kotačima. Prvi s gumama 225/45, a drugi s gumama dimenzija 225/40 sprijeda i 225/35 otraga. Također, vrijedi reći i kako će V6 model imati standardne Brembo kočnice s 4-klipnim kočničkim kliještima sprijeda i 2-klipnim otraga.

Stinger će kupcima predstaviti kijin elektronički podesivi ovjes, sustav nadzora pozornosti vozača, novi opcijski audio sustav Harman Kardon i sl. Za sada je potvrđeno kako će prodaja ovog automobila na američkom tržištu započeti u drugoj polovici ove godine, dok ćemo datum početka isporuka u Europi saznati nešto kasnije, piše Autonet.

Kopirati
Drag cursor here to close