Euro NCAP

Stinger i Stonic odlični na Euro NCAP testovima

Nova fastback sportska limuzina Kia Stinger i kompaktni crossover Kia Stonic su dobili najvišu ocjenu za sigurnost u simulacijama sudara po Euro NCAP.
AutoMoto / Flash | 14. 12. 2017. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
Oba modela su osvojila 5 zvjezdica po Euro NCAP – Stinger za sve varijante, a Stonic za one koje su opremljene s Kijinim opcionalnim aktivnim sigurnosnim tehnologijama.

Stinger nagrađen najvišom ocjenom Euro NCAP
Stinger je od Euro NCAP, neovisne organizacije za izvođenje sigurnosnih testova, dobio 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 81% za zaštitu djece, 78% za zaštitu pješaka i 82% od svih mogućih bodova za sigurnosne sisteme asistencije. 

5 zvjezdica za novog Kia Stonica s naprednim paketom asistencije 
Sve Stonicove varijante, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije, osvojile su 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 84% za zaštitu djece, 71% za zaštitu pješaka i 59% za sigurnosne sisteme asistencije.

Visoke ocjene zahvaljujući karoseriji od naprednog čelika 
Jedan od razloga za visoke osvojene ocjene je karoserija od naprednog čelika visoke tvrdoće (AHSS). Besprijekornu sigurnost omogućavaju i standardni sigurnosni zračni jastuci (6 kod Stonica i 7 kod Stingera) kao i širok izbor pasivnih i aktivnih sigurnosnih pomagala.

Organizacija Euro NCAP je pohvalila oba modela zbog stabilnosti njihovog putničkog dijela u slučaju sudara, s visokim stepenom zaštite putnika različitih dimenzija i na svakom sjedištu. Pogotovo to važi za Stingera u kojem su putnici dobro zaštićeni od povreda vrata, dok su pješaci dobro zaštićeni zbog aktivne haube. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBA), koji Stingeru i Stonicu pomaže kod izbjegavanja sudara, iskazao se u testiranjima sigurnosnih sistema asistencije.*

Ocjena 5 zvjezdica na sigurnosnim testovima Euro NCAP važi za sve varijante Stingera – one s benzinskim ili dizelskim motorom, zadnjim pogonom ili pogonom na sva 4 točka. Ocjena 5 zvjezdica odnosi se na Stonice, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije.**

Visokotehnološka aktivna sigurnosna pomagala
Stinger je na raspolaganju s najnovijim sistemom asistencije (ADAS), a standardno nudi pregršt sigurnosnih pomagala - pomoćni sistem stabilnosti (VSM), elektronska kontrola stabilnosti ESC, upozoravanje na opasnost od naleta vozila (FCW) s pomoćnim sistemom za izbjegavanje sudara s vozilom ispred i prepoznavanje pješaka, radarski tempomat sa start/stop sistemom za automatsko gašenje i paljenje motora kod kratkotrajnih zaustavljanja u kolonama, sistem za upozoravanje u slučaju neočekivanog napuštanja vozne trake, aktivna hauba i automatsko prilagođavanje djelovanja svjetlosnog snopa. Ostala ADAS pomagala uključuju upozoravanje na prepreke iza vozila i na poprečni promet (RCTCW), pregled okoliša vozila iz ptičije perspektive (AVM) s asistencijom kod parkiranja pri niskim brzinama i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCW).
 
Stinger je takođe standardno opremljen s inovativnim sistemom za upozoravanje vozača u slučaju dekoncentracije (DAW), koji se hvata u koštac s vozačevom nesabranošću ili pospanošću. U Evropi je po nekim procjenama pospanost vozača glavni uzrok gotovo četvrtine saobraćajnih nesreća sa kobnim posljedicama ***. Sistem prati nekoliko parametara vozila i vozača i u slučaju pada vozačeve sabranosti vozača zvučnim i grafičnim upozorenjem upozorava i predlaže pauzu.
 
Tehnologije ADAS, raspoložive u Stonicu, uključuju: pomoć kod sprečavanja naleta s prepoznavanjem pješaka, sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu s upozoravanjem na prepreke iza vozila i na poprečni promet (RCTCW) te sistem za upozoravanje kod napuštanja vozne trake (LDW). Sistem za zadržavanje vozila na voznoj traci (LKA) će kod Stonica biti raspoloživ sredinom 2018. godine. Sistem za upozoravanje vozača u slučaju nesabranosti (DAW) je na raspolaganju kao opcija, dok je Stonic standardno opremljen elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM).

Stonic u našoj zemlji već u prodaji, a Stinger stiže u januaru
Stinger, koji se već prodaje u većem dijelu Evrope, kod nas očekujemo u januaru. Raspoloživ je sa zadnjim pogonom ili pogonom na 4 točka, kao i dva benzinska i jednim dizelskim motorom. Najsnažniji, 3,3-litarski twinturbo benzinski 6-cilindraš, postao je najsnažniji i najbrži masovni model u istoriji Kije. Sva tri motora dolaze u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim mjenjačem.

Stonica pokreću Kijini napredni i štedljivi benzinski i dizelski motori, namijenjeni punom iskorištenju mogućnosti motora i užitka u vožnji. Svi Stonicovi motori standardno prenose snagu do pogonskih točkova preko ručnog mjenjača.

Stinger i Stonic se kao i svi ostali modeli Kia mogu pohvaliti najdužom evropskom fabričkom garancijom, koja važi čak 7 godina (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže) i za čitavo vozilo.
Kopirati
Drag cursor here to close