Nissanov izum

Stare baterije iz automobila dobile novi život kao javna rasvjeta

Nissan je u Japanu pronašao način kako da ponovno iskoristi stare baterije iz rashodovanih električnih automobila modela Leaf.
AutoMoto / Flash | 25. 03. 2018. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nissan Leaf ove će godine dobiti nasljednika, za kojeg se Nissan već hvali kako je najprodavaniji električni automobil u Europi, iako ga kupci još uvijek mogu tek naručiti.

No, problem kod dolaska novih generacija svih automobila, pa tako i električnih, jest zbrinjavanje starih modela koji se više ne koriste.

I dok su kroz povijest pronađeni načini da se reciklira velik broj dijelova starih vozila, s litij-ionskim baterijama to je uvijek problem.

U Nissanu su stoga pokrenuli projekt koji bi mogao riješiti dio tog problema. Osmislili su uličnu svjetiljku koja se napaja solarnim putem, a električnu energiju potrebnu za rad pohranjuje u baterije – koje su stigle iz starih Nissan Leafova.

U suradnji s tamošnjom elektroenergetskom kompanijom Nissan je u japanskom gradu Naime (pogođenom tsunamijem 2011. godine) pokrenuo prvi projekt instalacije ovakvih samostojećih solarnih uličnih svjetiljki, javlja Bug.hr.

Ovih dana postavljaju se testne svjetiljke, a prava instalacija javne rasvjete ovog oblika očekuje se tijekom godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close