Cijene goriva

Stanovnici Srbije dolaze po jeftinije gorivo u BiH

Gorivo u Srbiji je od 35 do 40 dinara skuplje nego u zemljama okruženja.
AutoMoto / Flash | 08. 06. 2018. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Gorivo je preskupo", odmahuje rukom taksista iz Priboja Milenko Laković, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Europa (RSE) zbog čega gorivo ne kupuje u gradu u kome živi i radi na jugozapadu Srbije, nego prelazi granicu i nabavlja ga u mjestu Rudo na teritoriji susjedne Bosne i Hercegovine.

Laković dodaje da to za njega i njegove kolege nije skorašnja situacija. Već pola godine oni benzin nabavljaju u Rudom.

"S ovom cijenom goriva u Srbiji taksistima ništa ne može ostati. Na ove cijene od 164 dinara za dizel, nema zarade. Ako se kupi gorivo u BiH ta razlika od 20 do 30 dinara ostane nama", precizan je Laković, uz napomenu da tjedno potroši oko sedam litara dizel goriva.

Pitanje cijene goriva u Srbiji raspalilo je rasprave na društvenim mrežama odakle se građani pozivaju da se odazovu na poziv na ulični prosvjed koji je zakazan za petak u popodnevnim satima u više gradova Srbije, piše RSE.

Kupovina u BiH

Oni koji ne mogu da se pojave na označenim mjestima (u Beogradu su navedene četiri ključne prometnice, prim. aut.) pozivaju se da jednostavno u navedeno vrijeme na sred puta zaustave svoja vozila.

Podaci govore da građani Srbije plaćaju jeftinije jedno od građana Albanije. Po litru dizel u Srbiji se plaća 1,37 centi, dok je cijena u Albaniji za pet centi viša.

Istovremeno, u BiH dizel je za oko 30 dinara (0,25 centi) jeftiniji, pa nikog ne čudi što su se vozači iz Priboja, ali i generalno općina duž rijeke Drine koja razdvaja Srbiju od susjedne države, uputili ka tamošnjim pumpama.

Sead Bahor iz Priboja kaže da ako kupuje gorivo u BiH mjesečno uštedi najmanje 9.000 dinara (oko 75 eura). Izračunao je da je cijena dizela u Srbiji 163 dinara (1,36 eura), a u BIH 125 dinara (1,05 eura).

"Razlika je oko 33 dinara po litru goriva i zato većina Pribojaca prelazi granicu sa BiH i tamo kupuje", navodi Bahor.

Cijena goriva je od početka godine do danas porasla za 8,79 dinara po litru benzina, a 11,30 dinara po litru dizel goriva", izjavio je za RSE predsjednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

Usporedba cijena

"Gorivo u Srbiji je od 35 do 40 dinara skuplje nego u zemljama okruženja", dodaje on.

Na pitanje RSE – u kojoj mjeri država u situaciji tako naglog skoka goriva poreskom politikom može da utječe na cijenu – Atanacković navodi da, kada raste cijena sirove nafte, najveću korist od toga imaju države izvoznici tog proizvoda, ali također imaju i države u kojima se ta sirova nafta uvozi.

"Ako se ne promjeni porezna politika, onda raste prihod proračuna. Tako da je proračun u Srbiji dobio neku pozitivnu razliku. Od početka godine otprilike prihod proračuna po ovom osnovu je porastao za 2,5, odnosno tri dinara po litru, zato što je cijena veća", riječi su predsjednika Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković to naziva praktičnim primjerom porezne politike.

"Trošarina je ostala kakva jeste, ona se ne mijenja. Ali cijena se promijenila. Razlika je, ako je cijena goriva 140 dina, onda je 20 posto PDV-a 28 dinara po litru (oko 0,23 centa), ako je 160 dinara, to su 32 dinara (oko 0,26 centi)", dodaje.

Automobil nije luksuz nego potreba

Nebojša Atanacković još ističe da država može u okolnostima drastičnog skoka cijena, kakve su trenutne, da smiri situaciju. Jedna od mogućih mjera jeste krimena onoga što omogućava Zakon o trošarinama.

"Postoji odluka koja je primijenjena 2012. godine da država može reagirati kada vidi da cijena sirovine raste i kada cijena goriva na crpkama raste, može  20 posto smanjiti trošarinu. Ovog puta bi država mogla da kaže 'U redu, mi smo dobili više para u proračunu, vraćamo te novce kroz smanjivanje trošarina'. Država može ovakvim privremenim smanjenjem dijela svojih trošarina pomoći gospodatstvu i građanima", zaključuje Atanacković.

Sugovornici RSE sa početka priče kažu da će i dalje po gorivo u BiH jer se, u situaciji kada je prosječna zarada u Priboju među najnižima u Srbiji, ne isplati čekati mogućnost smanjenja trošarina jer vožnja automobilom nije nikakav luksuz već svakodnevna potreba.

Kopirati
Drag cursor here to close