Potvrđeno

Spajaju se PSA i FCA, a marke Chrysler, Lancia i Dodge se gase?

Fiat Chrysler Automobiles i PSA Group i službeno će 16. siječnja oformiti četvrtog najvećeg proizvođača automobila u svijetu, grupaciju Stellantis. Nakon toga bi neke od njihovih 14 marki mogle biti ugašene.
AutoMoto / Flash | 05. 01. 2021. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spajanjem talijansko-američke grupacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francuskom Groupe PSA, vrijednim 52 milijarde dolara, nastat će novi proizvođač automobila – Stellantis, budući četvrti najveći automobilski koncern na svijetu.

Plan spajanja ovog je tjedna i službeno odobren, pa će Stellantis i formalno biti “rođen” 16. siječnja.

Grupacija bi trebala godišnje proizvoditi oko 8 milijuna vozila i imati prihode više od 203 milijarde američkih dolara.

Stellantis će okupljati 14 marki vozila – Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Citroën, DS, Opel, Peugeot, i Vauxhall.

Prema analitičarima, neodrživo je imati toliko aktivnih marki vozila s gamama koje se međusobno preklapaju, pa je sasvim očekivano da će neke od njih biti i ugašene.

Kao prvi kandidat za ukidanje ističe se Chrysler, koji trenutačno proizvodi tek dva modela automobila (sedan Chrysler 300 i SUV Pacifica/Voyager). U slučaju da brand Chrysler preživi spajanje grupacija FCA i PSA, sva je prilika da će u SAD-u pod tim nazivom biti prodavani neki drugi modeli iz grupacije, posebno preimenovani i prilagođeni za to tržište, javlja AutoNet.

Drugi kandidat za gašenje je talijanska Lancia, koja trenutačno ima samo jedan model (Ypsilon) dostupan na talijanskom tržištu – pa bi gašenje ove marke, iako ona sa sobom nosi veliko naslijeđe i imidž, također bilo očekivano ako će vodstvo Stellantisa poželjeti rezati troškove i optimizirati poslovanje. Lancia Ypsilon je, spomenimo usput, 2019. godine bio drugi najprodavaniji model automobila u Italiji.

Treća marka kojoj prijeti nestanak pod Stellantisom jest Dodge. On se na “listi za odstrjel” nalazi primarno iz razloga što proizvodi SUV Durango i moćne “muscle car” automobile Challenger i Charger, poznate po tome što nisu baš ekonomični s gorivom, da se blago izrazimo. Nove američke vlasti, progresivnije od dosadašnjih, mogle bi prihvatiti više ekološke standarde (poput onih europskih) i tako označiti kraj za proizvođače vozila “žednih” fosilnih goriva – pa bi kao jedna od žrtava mogao pasti i kultni Dodge.

Neki analitičari spominju i da bi Stellantis mogao ugasiti i DS Automobiles, PSA-ovu marku luksuznijih i skupljih sportskih vozila, koja se nije pretjerano diferencirala od Citroena iz kojeg je izdvojena prije pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close