Super ideja

Smart kao druga baterija?

Primjerice, rabljenim pogonskim akumulatorima iz električnih modela smart daje se drugi život izvan vozila, takozvana pohrana energije iz baterije za drugu upotrebu
AutoMoto / Flash | 26. 07. 2020. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Holistička filozofija - Pogonjeno vjetrom, iz automobila na mrežu! Daimler ne prestaje razmišljati unaprijed na području električne mobilnosti putem svojih inovativnih projekata.

Primjerice, rabljenim pogonskim akumulatorima iz električnih modela smart daje se drugi život izvan vozila, takozvana pohrana energije iz baterije za drugu upotrebu, piše Automania.hr.

„Skladište zamjenskih rezervnih dijelova pod naponom" za baterijske sustave iz  modela smart electric drive treće generacije služi i za kompenzaciju fluktuacija u njemačkoj električnoj mreži.

Ova učinkovita dvostruka upotreba produljuje predviđeni vijek trajanja te smanjuje troškove tijekom vijeka trajanja u okviru e-mobilnosti.

Prije četiri godine Daimler je kupio vjetroturbinu koja se upotrebljava za ispitivanje mobilnosti bez emisija CO2 za čitavog vijeka trajanja posljednje serije modela smart electric drive u okviru pilot projekta.

Vijek trajanja baterije e-vozila ne mora završiti radom u automobilu. Baterije se nakon toga mogu iskoristiti kao stacionarni sustavi za pohranu baterijske energije. Budući da pri takvoj vrsti upotrebe gubitak električne energije nije velik, to znači da je cjenovno pristupačan rad u stacionarnim primjenama moguć kroz razdoblje od minimalno dodatnih deset godina. Daljnja upotreba litij-ionskih modula omogućuje gotovo udvostručavanje njihove ekonomičnosti.

Najveće postrojenje za pohranu baterijske energije za drugu upotrebu trenutačno se gradi u Lünenu, Vestfaliji. Sustavi iz druge generacije vozila smart electric drive prikupljaju se u Lünenu kako bi se stvorila lokacija za stacionarnu pohranu kapaciteta od 13 MWh. Partneri Daimler AG, The Mobility House AG i GETEC zajedno će započeti s radovima na stacionarnoj pohrani energije na lokaciji REMONDIS SE prije kraja godine, a prikupljenu električnu energiju prodavat će na njemačkom energetskom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close