Budućnost je tu

Službeno je pokrenut prvi robotski taksi servis

Nakon godina razvoja napredne tehnologije i više od 16 milijuna odvoženih autonomnih kilometara, Waymo je napravio revolucionaran korak prema budućnosti u kojoj će računala zamijeniti ljude u vozilima.
AutoMoto / Flash | 06. 12. 2018. u 11:35 Bljesak.info
Kopirati

"Ovo je robotski taksi servis! Ovo je budućnost"! Tim je riječima novinar The Verga opisao Waymo One, autonomni taksi servis kojeg je Google, tj. Waymo pokrenuo u Phoenixu, no dodao je i kako je sama vožnja u takvim automobilima kojima upravlja računalo prilično dosadna – što je dobra stvar.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, tijekom vožnje uopće se ne stječe dojam da vozilom upravlja računalo (tome pridonosi i činjenica što se za volanom ipak nalazi osoba spremna preuzeti kontrolu nad vozilom) te je vožnja sigurna, ugodna i prilično oprezna.

Zanimljivo, prema vozačima koji već neko vrijeme dijele cestu s autonomnim računalima, upravo su prevelik oprez i pridržavanje prometnim pravilima neki od minusa robotskih vozača jer u situacijama u kojima se od vozača očekuje da bi mogli prekršiti prometna pravila, računala to ne rade i takve su situacije često znale zbuniti vozače u Phoenixu u kojem Waymo već neko vrijeme testira svoj autonomni servis, piše Zimo.co.

Korisnici će taksi pozvati jednostavno putem mobilne aplikacije u koju će upisati destinaciju, a prikazat će im se cijena koju će morati platiti.

Unutar automobila sa stražnje strane prednjih sjedala nalaze se ekrani na kojima putnici mogu vidjeti sve što "vide" i senzori na automobilu – predviđeno kretanje automobila u kojem se nalaze te druga vozila i pješake.

Iz Wayma su svjesni kako je do konačnog cilja "ispred njih još dalek put", a u oblikovanju budućnosti u kojoj će vožnja biti manje stresna i sigurnija za sve aktere u prometu uvelike će im pomoći i komentari putnika njihovog servisa.

O ovakvom servisu godinama smo slušali kao o nekoj dalekoj budućnosti, no ta budućnost sada je zaista stigla! Iako je dostupna samo malom broju ljudi na svijetu i na jako ograničenom području, zahvaljujući Googleu tj. Waymu, tehnologiji koju razvijaju godinama i više od 16 milijuna kilometara koliko su bez većih problema odradila njihova autonomna vozila u stvarnim uvjetima, danas je zaista moguće putem aplikacije pozvati taksi kojim upravlja računalo i koje će vas odvesti od točke A do točke B bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Kopirati