Budućnost je tu

Službeno je pokrenut prvi robotski taksi servis

Nakon godina razvoja napredne tehnologije i više od 16 milijuna odvoženih autonomnih kilometara, Waymo je napravio revolucionaran korak prema budućnosti u kojoj će računala zamijeniti ljude u vozilima.
AutoMoto / Flash | 06. 12. 2018. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo je robotski taksi servis! Ovo je budućnost"! Tim je riječima novinar The Verga opisao Waymo One, autonomni taksi servis kojeg je Google, tj. Waymo pokrenuo u Phoenixu, no dodao je i kako je sama vožnja u takvim automobilima kojima upravlja računalo prilično dosadna – što je dobra stvar.

Naime, tijekom vožnje uopće se ne stječe dojam da vozilom upravlja računalo (tome pridonosi i činjenica što se za volanom ipak nalazi osoba spremna preuzeti kontrolu nad vozilom) te je vožnja sigurna, ugodna i prilično oprezna.

Zanimljivo, prema vozačima koji već neko vrijeme dijele cestu s autonomnim računalima, upravo su prevelik oprez i pridržavanje prometnim pravilima neki od minusa robotskih vozača jer u situacijama u kojima se od vozača očekuje da bi mogli prekršiti prometna pravila, računala to ne rade i takve su situacije često znale zbuniti vozače u Phoenixu u kojem Waymo već neko vrijeme testira svoj autonomni servis, piše Zimo.co.

Korisnici će taksi pozvati jednostavno putem mobilne aplikacije u koju će upisati destinaciju, a prikazat će im se cijena koju će morati platiti.

Unutar automobila sa stražnje strane prednjih sjedala nalaze se ekrani na kojima putnici mogu vidjeti sve što "vide" i senzori na automobilu – predviđeno kretanje automobila u kojem se nalaze te druga vozila i pješake.

Iz Wayma su svjesni kako je do konačnog cilja "ispred njih još dalek put", a u oblikovanju budućnosti u kojoj će vožnja biti manje stresna i sigurnija za sve aktere u prometu uvelike će im pomoći i komentari putnika njihovog servisa.

O ovakvom servisu godinama smo slušali kao o nekoj dalekoj budućnosti, no ta budućnost sada je zaista stigla! Iako je dostupna samo malom broju ljudi na svijetu i na jako ograničenom području, zahvaljujući Googleu tj. Waymu, tehnologiji koju razvijaju godinama i više od 16 milijuna kilometara koliko su bez većih problema odradila njihova autonomna vozila u stvarnim uvjetima, danas je zaista moguće putem aplikacije pozvati taksi kojim upravlja računalo i koje će vas odvesti od točke A do točke B bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Kopirati
Drag cursor here to close