Novogodišnja čestitka prijevoznicima iz Slovenije

Slovenija - U 2019. teška teretna vozila na dva pravca plaćaju višu cestarinu

Zakonom je predviđeno da će se tako povećane cijene cestarina obračunavati od početka iduće pa sve do kraja 2025.
AutoMoto / Flash | 28. 12. 2018. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teretna vozila i autobusi mase iznad 3,5 tona u Sloveniji će od 1. siječnja 2019. godine plaćati nešto skuplju cestarinu na dva prometna pravca, a tako prikupljena sredstva namijenjena su gradnji buduće željezničke pruge Kopar-Divača, objavila je tvrtka DARS koja upravlja slovenskim autocestama.

Prema zakonu o gradnji  te pruge kao strateškog  slovenskog infrastrukturnog projekta sljedećih godina, takvim će se vozilima na autocesti od Ljubljane do Kopra obračunavati  posebni 15 postotni dodatak  na uobičajenu tarifu, a na potezu od Ljubljane do Šentruperta 5-postotni dodatak.

Povećane tarife neće se obračunavati za osobna vozila niti za teretna vozila na drugim cestovnim pravcima, prenosi Hina.

Zakonom je predviđeno da će se tako povećane cijene cestarina obračunavati od početka iduće pa sve do kraja 2025.

 Prema sadašnjoj frekvenciji  prometa,  računa se da bi tako za financiranje nove pruge država  dodatno uprihodila oko 12 milijuna eura godišnje, odnosno više od 400 milijuna dok zakon bude na snazi.

Zakon o gradnji te pruge koji je donijela bivša vlada Mire Cerara predviđa  da trošak njezine gradnje, koja se procjenjuje na oko milijardu eura,  pokriju korisnici lučke infrastrukture u Kopru, Slovenske željeznice, te teška teretna vozila.

Pruga  bi se  osim sredstvima korisnika trebala financirati iz fondova Europske unije i kreditom Europske investicijske banke.

Kopirati
Drag cursor here to close