Prateći trendove

Sljedeći Mini bit će manji i električni

Elektrifikacija Minija logičan je korak i dobro mu odgovara, smatra Körber, jer je malen i lagan, ima nisko težište i vrlo je agilan – što će posebno doći do izražaja uz elektromotore.
AutoMoto / Flash | 03. 12. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bernd Körber, BMW-ov čovjek koji je prije pola godine preuzeo upravljanje markom Mini, najavio je kako će njihov novi model biti manji od aktualnoga, te da će biti potpuno elektrificiran

Britanski Top Gear objavio je kraći intervju sa šefom BMW-ove marke Mini Berndom Körberom, koji je najavio da će “sljedeća velika stvar” za njihovu kompaniju biti – manja. Naime, novi model Minija, koji će naslijediti trenutačnu perjanicu ponude, bit će kraći i kompaktniji, te više u skladu s tradicijom i imenom marke.

Osnovni model novog Minija trebao bi biti kraći od sadašnjeg modela s trima vratima, no teško da će u minijaturizaciji dostići legendarni model iz 1959. godine koji je mjerio tek 3,05 metara. Cilj Minija jest ponuditi manji automobil, ali zadržavajući njegovu praktičnost, kao i prostranost kabine i prtljažnika, javlja Bug.

Ovo će prije svega biti moguće izvesti zahvaljujući elektrifikaciji pogona, jer će elektromotor zauzimati manje mjesta od klasičnog agregata. Sljedeći Mini bit će, dakle, isključivo električni. Bit će zasnovan na sasvim novoj platformi, a unatoč tradiciji da se svi Miniji proizvode u britanskom Oxfordu – novi će model biti proizveden u novoj tvornici u Kini.

Ovu tvornicu Mini je pokrenuo zajedno s kineskim partnerom Great Wall. Kompanija im se zove Spotlight Automotive a u mjestu Zhangjiagang izgradit će tvornicu automobila vrijednu 555 milijuna funti. Zapošljavat će oko 3 tisuće ljudi i imati kapacitet od 160 tisuća vozila godišnje. Plan je da se ista pusti u rad 2022. godine. Postojeći električni model, pak, bit će i dalje sastavljan u Oxfordu.

Elektrifikacija Minija logičan je korak i dobro mu odgovara, smatra Körber, jer je malen i lagan, ima nisko težište i vrlo je agilan – što će posebno doći do izražaja uz elektromotore.

Kopirati
Drag cursor here to close