Sigurno u prometu

Slijedite ova pravila i izbjegnite prometne nesreće

Samo u protekloj godini dogodilo se ukupno 37.628 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 298 osoba, dok je 10.229 osoba povrijeđeno od čega 1.608 osoba teže.
AutoMoto / Flash | 01. 07. 2018. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakog dana na cestama širom svijeta u saobraćajnim nesrećama smrtno strada 3.500 ljudi. Mladi ljudi su posebno pogođeni, jer su prometne nesreće glavni uzrok smrtnosti osoba starosti od 15 do 29 godina.

Stanje sigurnosti prometa na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Europi. Svjedoci smo svakodnevnih nesreća koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže ozljeđivanje sudionika učesnika prometu, navodi BIHAMK.

Samo u protekloj godini dogodilo se ukupno 37.628 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 298 osoba, dok je 10.229 osoba povrijeđeno od čega 1.608 osoba teže.

Ovo je alarmantan trend koji treba što prije zaustaviti, ljudski, ekonomski i socijalni trošak koji je postao neprihvatljiv. Statistike pokazuju da ljudski faktor ima izravan utjecaj na 90% saobraćajnih nesreća. Iz tog razloga BIHAMK se priključio globalnoj kampanji “#3500ŽIVOTA” koja se realizira pod pokroviteljstvom FIA s osnovnim ciljem podizanja nivoa svijesti svih učesnika u prometu o značaju cestovne sigurnosti na lokalnom i gobalnoj razini.

Kampanjom se naglašavaju kratke poruke o jednostavnim radnjama koje oduzimaju svega nekoliko trenutaka, a koje mogu spasiti život, kao i glavni faktori rizika koji mogu dovesti do prometnih nesreća s teškim i smrtnim posljedicama:

Upotreba sigurnosnog pojasa tijekom vožnje značajno utječe na smanjenje rizika da budete izbačeni iz vozila u slučaju sudara.

Korištenje sigurnosnih pojaseva je od značajne važnosti kako za vozače tako i za ostale putnike u vozilu. Pravilna upotreba pojaseva smanjuje rizik smrtnosti vozača i suvozača, sudionika prometnih nesreća, za 45-50%.

Značajan broj roditelja dozvoljava svojoj djeci da putuju u vozilu a da nisu propisno vezani u vozilu riskirajući njihove živote i sigurnost.

Dječja autosjedalica smanjuje rizik smrtnosti djece u prometnim nesrećama za 70%.

Efikasno provođenje zakona o korištenju kaciga tijekom vožnje motocikla može povećati stopu korištenja kaciga, a samim tim i uticati na smanjenje ozljeda glave u slučaju prometna nesreća.

Ispravno korištenje motociklističke kacige može smanjiti rizik od smrtnosti motociklista u slučaju prometne nesreća za 40%.

Pješaci i biciklisti spadaju u najranjivije sudionike u prometu.

22% od ukupnog broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama su pješaci.

 Brzina je jedan od najčešćih uzroka izazivanja prometnih nesreća.

Smanjenje prosječne brzine kretanja za 5% rezultiralo bi smanjenjem broja fatalnih prometnih nesreća za 30%.

I najmanja količina alkohola povećava rizik sudjelovanja u fatalnim prometnim nesrećama.

Procjenjuje se da je alkohol uzročnik izazivanja 1 od 3 prometne nesreće. Strogo poštivanje zakona o vožnji pod utjecajem alkohola može smanjiti broj smrtnosti u prometnim nesrećama za 20%.

Smanjenje koncentracije tijekom vožnje može rezultirati fatalnim prometnim nesrećama.

Rizik od izazivanja prometne nesreće ukoliko koristite telefon se povećava za 4 puta.

U nedavnom istraživanju 1 od 10 vozače je priznalo da su zaspali tijekom vožnje.

Prometne nesreće izazvane umorom 3 puta su rizičnije da budu fatalne.

Kopirati
Drag cursor here to close